Парламентарната група на Възраждане събира подписи, за да сезира Конституционния

...
Парламентарната група на Възраждане събира подписи, за да сезира Конституционния
Коментари Харесай

Възраждане събира подписи да сезира КС за новия американски реактор в АЕЦ

Парламентарната група на " Възраждане " събира подписи, с цел да сезира Конституционния съд за признатото от Народното събрание решение за създаване на нови нуклеарни мощности в АЕЦ " Козлодуй ". То беше взето въз основата на съглашение с държавното управление на Съединени американски щати за инсталиране на нова нуклеарна мощ.

Според водача на " Възраждане " Костадин Костадинов решението е лобистко, тъй като облагодетелства една компания - американската компания " Уестингхаус ", която работи с технологията AP1000.

Жалбата е подготвена и подписана от 27 народни представители, колкото има " Възраждане ", само че с цел да бъде импортирана в Конституционния съд, трябват още 21 подписа. Затова от " Възраждане " са потърсили поддръжката на депутатите от Българска социалистическа партия. Костадинов към този момент е разговарял с лидерката Корнелия Нинова. " Ако през днешния ден подпишат, можем още през днешния ден да я внесем в деловодството на Конституционен съд ", добави той.

 

" С сходно решение се нарушава главният принцип на равнопоставеността в връзките, както пред закона, по този начин и главният принцип в конкуренцията ", разяснява той. " Българската страна взема решение и то безусловно неконституционно, тъй като не може законодателната власт да задължава изпълнителната власт да се подхващат дейности в посока облагодетелстване на една съответна компания и то с милиарди ", добави той.

" Става въпрос за антиконституционно, нелегално, лобистко решение, с което се цели едно само нещо - нашите родни евроатлантици в Народното събрание да покажат на посолството на Съединени американски щати какъв брой са правилни ", разяснява водачът на " Възраждане ".

" Ние сме изрично за развиване на атомната сила в България, съобщи водачът на " Възраждане ". Но дано да не забравяме, че ние имаме два блока, купени и платени, които стоят сега в кашони, те би трябвало да бъдат ситуирани на към този момент на половина съвсем готовата площадка на АЕЦ " Белене ", уточни той. По думите му, площадката е на 40 % подготвена и тук не приказваме за създаване, а за дотъкмяване на АЕЦ " Белене ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР