Парламентарната група на Продължаваме Промяната-Демократична България в 49-ото Народно събрание

...
Парламентарната група на Продължаваме Промяната-Демократична България в 49-ото Народно събрание
Коментари Харесай

ПП/ДБ възложи на студентите в НС проучване за кръводаряването

Парламентарната група на " Продължаваме Промяната-Демократична България " в 49-ото Народно заседание инициира законодателно изследване по проблемите на кръводаряването . Темата му е " Проблемите на кръводаряването в България и положителните европейски и международни практики, които могат да оказват помощ за разрешаването им ". Целта на това изследване е да откри провокациите пред системата на кръвопреливане и кръводаряване в България и опциите за разрешаването им посредством използване на положителни практики от други европейски страни, които имат по-голяма триумф в привличането на кръводарители.
 47-то Народно събрание завеща противоречиви промени в кръводаряването
47-то Народно събрание завеща противоречиви промени в кръводаряването

По законопроекта обаче има съпротива - както на Българска асоциация по кръводаряване, по този начин и на БЧК

Множество изявления и следствия демонстрират, че българската здравна система страда от продължителен дефицит на дарена кръв и в България към този момент е трайно наложена практиката от самите пациенти да се изисква намирането на кръводарители като авансово изискване да получат нужната здравна помощ.

Пътят към решаването на проблемите в системата съгласно парламентарната група на " Продължаваме Промяната - Демократична България " минава през изработването на подобаващи законодателни начинания , основани на надеждно, всеобхватно и научнообосновано изследване на проблемите и положителните практики от други страни.

Резултатите от законодателно изследване, предоставена на студентската стратегия за законодателни изследвания в Народното събрание, ще послужат за база на бъдещи законодателни начинания на обединението, която си е сложила за цел да работи и за дълготрайни промени, основани на експертни разбори. Изключително подробната поръчка е от двадесет страници и включва авансово изследване на организацията и достиженията на службите за кръвопреливане на двадесет и седем европейски страни. Подробното законодателното изследване ще бъде създадено в идните месеци от теоретичен началник и студенти.
 Не е нужно да си доктор, с цел да окажеш помощ. Просто подари кръв
Не е нужно да си доктор, с цел да окажеш помощ. Просто подари кръв

News.bg беседва с капитан лекар Елисавета Грънчарова от Центъра по трансфузионна хематология на ВМА

Студентската стратегия за законодателни изследвания в Народното събрание е основана през 1999 година. Целта на програмата е осведомително обезпечаване на законотворческия развой и основаване на благоприятни условия за професионално развиване и израстване на млади експерти - бъдещи политици и специалисти в обществени институции

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР