Парламентарната група на Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ) издигна

...
Парламентарната група на Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ) издигна
Коментари Харесай

ПП-ДБ номинира бившия върховен съдия Борислав Белазелков за Конституционния съд

Парламентарната група на " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) издигна публично в сряда някогашния висш арбитър Борислав Белазелков за член на Конституционния съд (КС).

Парламентът би трябвало да попълни две места от своята квота в институцията, като срокът за издигане на претенденти изтича в четвъртък. Засега няма други публични номинации. Според неофициална информация ГЕРБ обмисля да предложи председателката на парламентарната си група Десислава Атанасова .

Конституционният съд работи в повърхностен състав от ноември 2021 година, когато изтече мандатът на Анастас Анастасов . През март 2022 година пък изтече и този на Гроздан Илиев . Оттогава Конституционен съд заседава в състав от десетима членове. И Илиев, и Анастасов бяха от квотата на Народното събрание.

Издигнатият от ПП-ДБ Борислав Белазелков е експерт по комерсиално и гражданско право, учител и някогашен арбитър от Върховния касационен съд, където беше пенсиониран с почести през май 2021 година В предишното той оглавяваше новаторски настроения Съюз на съдиите в България (ССБ).

" Кандидатурата на арбитър Белазелков е образец за смяната. Промяната, към която всички ние се стремим. И, с цел да я реализираме, е значимо кандидатурите за основни постове да се откъсват от политическия надзор ", разяснява съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков , представен от пресцентъра на партията.

По думите на самия Белазелков " за този пост е значимо какви позиции е изказвал претендентът по значими публични въпроси, какви убеждения е защитавал в кариерата си ".

Кариерата му на магистрат стартира през 1984 година като съдия-изпълнител при Софийския областен съд. Две години по-късно става арбитър, какъвто остава до пенсионирането си. Правораздавал е в административното и комерсиалното поделение на Софийския градски съд, а кариерата му във Върховен касационен съд продължава над 22 години.
 Конституционните промени, обяснени в 90 секунди  please wait The code has been copied to your clipboard.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР