Парламентарната група на Има такъв народ“ ще получи днес от

...
Парламентарната група на Има такъв народ“ ще получи днес от
Коментари Харесай

Президентът връчва мандат за съставяне на правителство на ИТН, които обявиха, че ще го върнат

Парламентарната група на „ ИТН “ ще получи през днешния ден от президента изследователски мандат за сформиране на държавно управление.

Лидерът на партията Слави Трифонов разгласи, че групировката му няма да образува кабинет.

Намаляват опциите 45-ото Народно заседание да излъчи държавно управление, откакто в петък обединението ГЕРБ-СДС се отхвърли публично да сформира кабинет, тази заран президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по бройка парламентарна група.

От " ИТН " към този момент обявиха, че няма да образуват държавно управление. Лидерът на партията Слави Трифонов стимулира решението:

" Нямаме нужните брой депутати и нужните сътрудници. В такава обстановка ние не можем да съставим кабинет, не може да има устойчиво държавно управление. Като няма устойчиво държавно управление не може да има устойчиво ръководство. Това е все едно, който някой кара една кола да зависи от други хора, които са в профил, злополуката е неизбежна. "

Трифонов номинира за претендент министър председател международният първенец по шах Антоанета Стефанова. Тя ще получи мандата от името на " ИТН ", само че незабавно ще го върне на президента.

След това президентът би трябвало да реши на коя от останалите четири обединения да даде последна опция да образува държавно управление.

Ако и третият опит в 45 парламент се провали, Радев ще би трябвало да назначи служебно държавно управление, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР