Парламентарната група на ГЕРБ-СДС поиска незабавното отстраняване на служебния здравен

...
Парламентарната група на ГЕРБ-СДС поиска незабавното отстраняване на служебния здравен
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС поискаха незабавно отстраняване на Стойчо Кацаров

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС изиска незабавното премахване на служебния здравен министър Стойчо Кацаров поради несправяне с Covid-кризата.  

Настояваме Румен Радев да поеме политическата отговорност като освободи служебния здравен министър доктор Стойчо Кацаров, съобщи на брифинг в Народното събрание някогашният здравен министър Костадин Ангелов.

Причините, които Ангелов изброи за желаното уволняване на Кацаров са провал на имунизационната акция, несправедливата методика за медиците, работещи на първа линия, заради която доста лекари не желаят да влизат в коронавирус отделения.

" Има рецесия с " Ремдесивир ". Има рецесия с О2 ", добави още той.

От своя страна Николина Ангелкова съобщи, че са срещу да се лимитират и затварят бизнеси, в случай че няма обезщетения за тях.

Тя разяснява, че служебният кабинет не се оправя със обстановката, а служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров не чува настояванията на бизнеса, както и че нямат проект за деяние.

За неотложно погашение на спомагателните хонорари, които лекарите и медицинските експерти получават за работа с пациенти с ковид, да им бъдат неотложно изплатени се оповестиха в това време от Има Такъв Народ с декларация, изчетена от шефа на здравната комисия и народен представител от партията Силви Кирилов.

" В изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура и повишаваща се заболеваемост от коронавирус, лекарите и експерти по здравни грижи, които се занимават с диагностика и лекуване на болестта, се повява незадоволеност и напрежение от неполучаването на спомагателните хонорари от 1000 лева за работа в тази среда. Това заболяване стана катализатор за обективизиране на тежкото дебалансиране на здравната система, неналичието на координацията сред болнична и доболнична помощ, което докара до пренатоварване на легловия фонд на лечебните заведения и работата на центровете за Спешна помощ. Същевременно тази епидемиологична конюнктура наруши обществения и стопански живот и просветителния развой. В нашите съграждани бе насаден боязън от болестта и боязън от летателен излаз. Обществото осъзна нуждата от добре готови експерти с насъбран клиничен опит и потвърдени личностни качества ", заяви Кирилов. 

Лекарите не са получили спомагателните си хонорари за работа с коронавирус, като на подложен въпрос шефът на здравната каса проф. Салчев отговори, че каквото е направено от лечебните заведения е изплатено, в това число с числа. Остава въпросът за какво не са изплатени тези средства? Виждаме две благоприятни условия - шефовете на лечебните заведения не ги изплащат като употребяват разнопосочни тълкувания на методологията или по други аргументи. Настояваме за незабавно решение на този проблем и неотложно погашение на възнагражденията, добави Кирилов.

На въпрос биха ли подкрепили желаната оставка на здравния министър Стойчо Кацаров от страна на ГЕРБ, той съобщи: " Живеем в демократична страна и всеки има опцията и правото да желае избрани дейности. На този стадий нашата декларация не е в следствие от действието или бездействието на министъра, а от създалата се конюнктура. Има основани благоприятни условия за разнопосочно пояснение и някои употребяват тази опция, с цел да основават напрежение. Не виждам защо да подкрепим. "

Няма панацея за ограниченията. Каквито и ограничения да въведем, само можем да забавим епидемиологичния развой, само че не да се преборим с него. Мерките понижат болните, които имат потребност от болнично лекуване, безапелационен бе той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР