Парламентарната група на ГЕРБ-СДС изпълни заръката на лидера на ГЕРБ

...
Парламентарната група на ГЕРБ-СДС изпълни заръката на лидера на ГЕРБ
Коментари Харесай

От ГЕРБ-СДС внасят проект за мораториум върху поемането на нов държавен дълг

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС извърши заръката на водача на ГЕРБ Бойко Борисов и незабавно след откриващото съвещание на новия парламент разгласи, че внася план за мораториум върху поемането на нов държавен дълг, докато  бъде признат законът за новия бюджет. Според един от вносителите, някогашният финансов министър и сегашен народен представител Кирил Ананиев фискалният запас разрешава да бъде изпълнен тазгодишият бюджет.  " Убедени сме, че на този стадий не би трябвало да бъде стихотворец нов държавен дълг ", сподели Ананиев.

Междувременно от финансовото министерство оповестиха, че през декември не се чака вдишване на нов държавен дълг. 

През интервала януари-ноември 2021 година бяха извършени 11 аукциона за продажба на държавни скъпи бумаги (ДЦК), посредством които беше обезпечено брутно вътрешно дългово финансиране в общ размер от 3,8 милиарда лева Това съставлява осъществяване от 84,4% от съществуващия в Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година предел от 4,5 милиарда лева През годината не са издадени облигации на интернационалните финансови пазари, прецизират от ведомството. 

В плана на бюджет за 2022 година също е планувано издаване на държавни скъпи бумаги. Заложеният предел е към 10 милиарда лева, като те ще бъдат изхарчени за рефинансиране на остарял дълг, финансиране на планувания бюджетен недостиг през 2022 година, който е обвързван с реализирането на политики в обществената сфера, възобновяване и развиването на бизнеса. Останалата част ще се употребява за набирането на запас за застраховане на директните заплащания по Общата селскостопанска политика (ОСП) на Република България.

От Министерството на финансите твърдят, че ще спазят периодите, които са планувани в Закона за обществените финанси за разискване на плана за бюджет 2022 година и ще го показа на 47-то Народно заседание. Законът е планувал периоди и механизми за разискване и внасяне на ремонти, които да дадат опция за реализиране на политиките на новото постоянно държавно управление, прецизират още от МФ. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР