Парламентарната бюджетна комисия не прие предложенията за промени в държавния

...
Парламентарната бюджетна комисия не прие предложенията за промени в държавния
Коментари Харесай

Бюджетната комисия не прие актуализацията на бюджета, въпреки това тя влиза в пленарна зала

Парламентарната бюджетна комисия не одобри предложенията за промени в държавния бюджет за 2022 година.

11 от народните представители гласоподаваха " за ", срещу бяха 8, а трима се въздържаха, съобщи Българска телеграфна агенция.

От парламентарната група (ПГ) на " Продължаваме Промяната " шестима поддържаха плана за промени в държавния бюджет.

Петима депутати на ПГ на ГЕРБ-СДС гласоподаваха срещу, двама от ПГ на Движение за права и свободи също бяха срещу.

Трима от парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " поддържаха плана, трима от " ИТН " се въздържаха, двама от ПГ на " Демократична България " гласоподаваха " за ".

Един народен представител от " Възраждане " беше срещу.

Въпреки това тя ще бъде прегледана на първо четене в пленарната зала, разгласи ръководителят на комисията Любомир Каримански, народен представител от Има Такъв Народ - партията, която напусна през вчерашния ден ръководещата коалиция, представен от БНР.

От „ Продължаваме Промяната” реагираха остро на протичащото се и желаеха да бъде оповестено по какъв начин е гласувано по групи. „ Против” бяха ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане”, а „ Има подобен народ” се въздържаха.

" Идеята беше за пред обществото да се знае ясно каква е повода да не се одобри бюджетът на първо гласоподаване в бюджетна комисия, с което в действителност се основава проблем дали въобще ще се одобри нарастването на пенсиите”, сподели Венко Сабрутев, представен от Нова тв.

Вицепремиерът Асен Василев също не остана удовлетворен от гласуването на депутатите.

„ Оттук нататък би трябвало да се види дали пленарна зала ще го одобри. Надявам се в залата да се прояви разсъдък, защото неприемането на бюджета значи, че няма да има нарастване на пенсиите, няма да има антикризисни ограничения, няма да има облекчения за работещи родители и това да се играят политически игрички на гърба на българския народ за мен е недопустимо”, безапелационен беше вицепремиерът и министър на финансите.

По-рано с 13 гласа " за ", нито един " срещу " и 6 " въздържал се " актуализацията на бюджета на Държавното публично обезпечаване бе призната на първо гласоподаване от отрасловата комисия. Актуализацията на бюджета на НЗОК също мина на първо четене. Така депутатите от Има Такъв Народ съблюдаваха обещанието си и поддържаха обществените заплащания.

Със закона за ДОО се трансформира размерът на пенсиите от 1 юли с 10% плюс 60 лв.. Тази смяна обаче няма да влезе в действие, в случай че не бъде гласуван законът за държавния бюджет.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР