Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) обмисля да започне

...
Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) обмисля да започне
Коментари Харесай

ПАСЕ прекратява руското представителство в Съвета на Европа

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) обмисля да стартира процедура по прекратяване на представителството на Русия в съдебна експертиза.

Ръководителят на българската делегация в ПАСЕ Христо Иванов се причисли към единомислещата позиция за започване на процедурата.

Иванов взе участие в Съвместен комитет сред Комитета на министрите и ПАСЕ за ситуацията в Украйна. Към срещата се причисли и заместник-ръководителят на българската делегация Екатерина Димитрушева.

Участниците в срещата единомислещо осъдиха военните дейности на Русия по отношение на Украйна, почнали на 24 февруари. Те се сплотиха към мнение за започване на процедура по член 8 от Устава на съдебна експертиза за прекратяване на представителството на Русия.

Решение се чака да бъде взето по-късно през днешния ден от Комитета на министрите, като то ще влезе в действие, откакто Генералният секретариат нотифицира Русия за съответните финансовите и политически последици.

Суспендирането на представителството значи, че Русия ще остане член на Съвета на Европа и Европейската спогодба за правата на индивида (ЕКПЧ). Решенията на Европейския съд за правата на индивида (ЕСПЧ) и конвенциите на Съвета на Европа ще продължат да се ползват на нейна територия. Финансовите отговорности на Русия също ще се запазят.

По време на съвещанието участниците молиха към еднопосочни дейности от страна на Съвета на Европа. Те показаха взаимност с Украйна и поддръжка за нейната самостоятелност, териториална целокупност и суверенитет в границите на интернационално приетите й граници.
ТЕМА преди 7 минути 248 преди 9 минути 276 преди 31 минути 285
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР