Пържените картофки са универсална и любима храна във всяка възраст.

...
Пържените картофки са универсална и любима храна във всяка възраст.
Коментари Харесай

Здравословен вариант на пържените картофки по стара рецепта

Пържените картофки са универсална и обичана храна във всяка възраст. Поднасянето им става с разнообразни подправки и спомагателни артикули - черен пипер, сирене, сосове на основата на чесъна, майонеза, лютиви и пикантни добавки и какво ли още нещо, изменящо вкусовите качества на тази извънредно известна храна.

Независимо дали са овкусени благодарение на подправки, или смесени с други храни, главното в блюдото си остава картофът, обработен посредством пържене в лой, а този вид топлинна обработка не е измежду най-здравословните, без значение от вида лой, който се употребява.

Този факт не е причина въпреки всичко да се лишим от такова вкусово чувство, празник за сетивата, каквото са вкусните пържени картофки.

Затова не е ненужно да се поровим в старите предписания, където от време на време се намират скъпи препоръки за готвене на обичайни храни по здравословен метод. Сред тях има и рецепта за пържени картофи без лой. Ето я и нея.

Рецепта за пържени картофи без лой

 Здравословен вид на пържените картофки по остаряла рецепта

Необходими артикули:

- 4 огромни картофа

- 2 белтъка от яйца

- Сол

- Други подправки на вкус

Приготвяне:

Белтъците се разрушават в огромна купа със солта. Картофите се обелват и нарязват на линии за пържене. Потапят се в белтъците и се подреждат в тава, покрита с хартия за печене.

Картофките се пекат във фурна, загрята на 200 °C до порозовяване. Преди поднасяне се поръсват с подправки на усет.

Печените на фурна картофи са доста по-полезни от варените, които се считат за здравословния вид на обработката на картофа. Те резервират най-вече от питателните субстанции в тях - витамините и микроелементите. По този метод се заобикаля калоричността на пържения картоф поради поетата лой.

Картофите, изпечени без лой, пазят диуретичните свойства на кореноплодния зарзават и смъкват кръвното налягане. Те са и диетична храна, наред с варените, съчетавайки най-хубавото от двете топлинни обработки на картофа - чудесният усет на пържените картофки и нискокалоричната, здравословна и диетична характерност на приготвените без лой.

Когато се пекат пресни картофки, може да не се белят и след усърдно измиване да се изпекат с обелките, в които са съсредоточени множеството потребни субстанции.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР