Парите в брой постепенно се превръщат в отживелица в дигиталната

...
Парите в брой постепенно се превръщат в отживелица в дигиталната
Коментари Харесай

Европейска страна почти се отказа от парите в брой

Парите в брой последователно се трансформират в отживялост в цифровата ера. Все повече хора избират цифовите разплащания, които са доста по-лесни и комфортни.

Една европейска страна е изключително напреднала в това отношение. В Швеция парите в брой отдавна не са на респект, хората всеобщо заплащат безкешово, а страната евентуално ще се сбогува изцяло с банкнотите и монетите в близко бъдеще.

Едва 9% от шведите са платили в брой при последните си покупки, а останалите над 90% са предпочели банкова карта или цифрово разплащане, демонстрира изследване на Централната банка на Швеция (Riksbank), представено от Reuters.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Независимо дали на пазара, в супермаркета или при покупката...

Употребата на пари в брой в скандинавската страна понижава от години и централната банка планува, че те могат да изчезнат изцяло до две десетилетия. Използването на кеш е на най-ниското си ниво в историята, акцентират от паричната институция.

За да се приготви за бъдещето, в което все по-малко хора ще употребяват пари в брой, Riksbank работи върху опцията да пусне цифрова валута – така наречен е-крона. Институцията от дълго време има концепцията да емитира виpтyaлни пapи, само че за задачата е нужно утвърждението на шведския парламент (Риксдаген).

Шведите разчитат от ден на ден на цифровите разплащания, главно на дебитни карти и известната мобилна разплащателна система Swish. Над 90% от жителите на страната са употребявали дебитна карта при покупките си през последните 30 дни, като 75% са плащали посредством Swish. Само 50% са употребявали кеш.

Тенденцията се форсира от пандемията от ковид, поради която доста хора работят от у дома и не посещават магазини. Дори възрастните хора стартират да употребяват Swish повече през пандемията, отбелязва централната банка.

Изчезването на парите в брой обаче буди терзания за това какво би се случило при срив на електронните разплащателни системи.

Въпреки че парите в брой относително елементарно се фалшифицират и " изпират ", те имат някои основни преимущества пред цифровите пари. Например не разчитат на електричеството или комплицирана инфраструктура и съгласно централната банка би трябвало да бъдат непокътнати като авариен вид.

И макар че в Швеция живее обществото, което употребява минимум пари в брой в света, Riksbank уверено твърди, че който желае да употребява кеш, би трябвало да може да продължи да го прави.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР