Парите, събрани в Сребърния фонд, ще продължат да си стоят

...
Парите, събрани в Сребърния фонд, ще продължат да си стоят
Коментари Харесай

Правителството на практика реши да не работи дългосрочно за по-добри пенсии

Парите, събрани в Сребърния фонд, ще продължат да си стоят на депозит в Българска народна банка, без да носят никаква облага от вложения . Това реши държавното управление на днешното си постоянно съвещание (3 октомври), с приемането на Дългосрочната капиталова политика на Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система (т.нар. " Сребърен фонд " ) и Средносрочната тактика за вложение на средствата на Фонда за интервала 2019-2021 година.
Като причина за решението се показва, че " актуалните пазарни условия не допускат реализирането на висока рентабилност при мечтаните ниски равнища на капиталов риск ". Казано по-просто, рискът на пазарите е прекомерно висок, съгласно страната.
Специфика на ръководство на Сребърния фонд
В края на септември беше оповестен план за доклад на Националната тактика за демографско развиване на България (2012 – 2030). В него се обръща внимание и на следното - " Укрепване на Фонд " Сребърен " за стабилизиране на пенсионната система ", поради това, че от 2012 година парите във фонда стоят на депозит в Българска народна банка и не се влагат, с цел да се усилят. По закон до 70% от средствата могат да се влагат в акции на страни - членки на Европейски Съюз, до 30% в акции на трети страни и до 30% в облигации. А във фонда влизат парите от приватизация, от концесии, както и 25% от остатъка в бюджета, в случай че има подобен.
Има обаче измама – по какъв начин със " счетоводни хватки " да не се попълня фондът. Това става, като да вземем за пример при приватизация приватизираното държавно сдружение първо да отива в портфолиото на Държавната консолидационна компания (ДКК), по-късно ДКК ги продава, а приходите изплаща на бюджета като дял т.е. не приказваме за доходи от приватизация – най-малко официално. Практиката беше възприета по времето на Симеон Дянков, а в Закона за бюджет 2018 непосредствено беше заложено парите от бъдещата концесия на Летище София да не отиват в Сребърния фонд, както би трябвало.
През 2007 година Сребърният фонд беше основан с дълготрайна цел – да има пари за пенсии тогава, когато дефицитът в пенсионната система стане нетърпим. Според прогноза на Национален осигурителен институт през 2060 година дефицтът ще е 9% от Брутният вътрешен продукт, а почти толкоз е целият настоящ разход за пенсиите. Идеята при основаването на Сребърния фонд беше той непрестанно да се цялостни от доходи от приватизация и концесии, а средствата да се влагат рационално, с цел да се усилват. За това беше написана даже ясна тактика, има и специфични законови текстове – в Закона за приватизация и следприватизационен надзор (ЗПСК).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР