Парите по плана за възстановяване ще минават през финансови къщиЗа

...
Парите по плана за възстановяване ще минават през финансови къщиЗа
Коментари Харесай

Асен и Киро създали нови корупционни схеми

Парите по проекта за възобновяване ще минават през финансови къщи
За първи път има медиатори при заплащането на компании, в играта са и адвокатски адвокатски фирми

Неразплатените суми за пътища ще са 1,9 милиарда лева

“Кирил Петков и Асен Василев сътвориха нов тип корупционни схеми., заяви Тошко Йорданов от “Има подобен народ” по Нова ТВ. Пред “Труд” той разясни, че става въпрос главно за схеми в строителството.

Експерти в тази област обясниха, че за първи път, в нарушаване на закона, са сложени медиатори за компаниите, на които страната дължи пари. Официално на сдруженията е обявено, че ще получат дължимите суми, или част от тях, само че преди този момент междуведомствена комисия би трябвало да вземе решение. Във въпросната комисия са назначени външни консултанти и адвокати. По-късно към нея се прибавя и антикорупционната комисия на Народно събрание, на която също са дадени пълномощия да взема решение за заплащанията. Най-нетърпеливите притежатели на строителни компании са били упътвани от междуведомствената комисия да търсят помощ от избрани адвокатски адвокатски фирми от приятелския кръг.

Срещу 10 % от сумата по нови контракти и 14% за остарели вземания, адвокатските фирми решавали проблемите на строителите. Адвокатите подписват контракт да съставляват компанията пред АПИ, с цел да уредят заплащанията.

Пътищари пресметнаха, че до края на годината неизплатените суми по настоящи поправки и поддръжка ще са за 1,9 милиарда лева “Пресметнете какъв би бил размерът на адвокатските възнаграждения върху тази сума”, приканиха строители.

Втората скица минава през зам.-министри в Министерство на регионалното развитие. Независимо, че по закон министърът би трябвало да утвърждава заплащанията, с решение на Министерски съвет това се вменява на двама зам.-министри, назначени от квотата на “Продължаваме промяната”. Единият от тях - Ивайло Стайков е комшия на Асен Василев от Хасково, а също по този начин и съучастник на Красимир Георгиев (Красьо Черничкия). Стайков преди да стане зам.-министър е консултант в Министерство на регионалното развитие и член на междуведомствената група, която взема решение на кой строител какъв брой да даде от дължимите пари за поправки.

Третата скица е обвързвана с Плана за възобновяване и резистентност. Първоначалните разновидности за приемане на сумите са били два - посредством грантове и заеми. Впоследствие, при преправяне на проекта грантовете отпаднали. Предвидено е сумите под 20 млн. лева, които ще получават компании за плановете си, да минават през финансови къщи и през Фонда на фондовете.

Експерти обясниха, че с това било планувано да се занимават финансови къщи от кръга на министър Даниел Лорер.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР