Парите играят голяма роля във футбола. Богатите клубове са по-успешни,

...
Парите играят голяма роля във футбола. Богатите клубове са по-успешни,
Коментари Харесай

ТОП 5 на най-богатите футболни босове

Парите играят огромна роля във футбола. Богатите клубове са по-успешни, тъй като могат да си разрешат да купуват скъпи играчи, класни треньори, да развиват лична академия и така нататък

Без огромни пари е мъчно да се реализиран обилни резултати. Да, има истории като Лестър Сити, само че това се случва рядко. Днес ще представим петте футболни клуба, които имат най-богатите притежатели в света, написа „ Фокус ”.

№5 - Шейх Мансур



През 2008 година настава повратна точка в историята на Манчестър Сити. Клубът е закупен от арабски петролен магнат. Той стартира да влага доста пари и по-късно резултатите на самия клуб се усъвършенстваха.

За 14 години те са спечелили всички купи в Англия, само че на интернационалната сцена до момента не са съумели да завоюват нищо. Общото положение на шейх Мансур се прави оценка на 22 милиарда $. В допълнение към Манчестър Сити, той също има дялове в клубове по целия свят:

Ню Йорк (САЩ)

Мелбърн Сити (Австралия)

Мумбай Сити (Индия)

Йокохама Маринос (Япония)

Жирона (Испания)

Montevideo City Torque (Уругвай)

" Sichuan Jun " (Китай)

Lommel SC (Белгия)

Троа (Франция)

№4 - Дитрих Матешиц



Австрийският предприемач, който умря преди броени дни, има 49% дял в Red Bull. Първата футболна покупка на Дитрих беше австрийския клуб SV Austria. След покупката клубът промени името си на Ред Бул Залцбург.

Също през 2009 година Mateschitz закупи незнаен клуб " Markranstedt ". По това време той играе в 5-та немска лига.

 Още в края на 2016/17 тимът съумя да влезе в Бундеслигата и в дебютния сезон съумя да пробие в Шампионската лига.

Разбира се, след покупката промени името. Сега се споделя не " Маркранщед ", а " Република България Лайпциг ". Дитрих има и дял в нюйоркския клуб Ред Бул. Общото положение на милиардера се прави оценка на 24.5 милиарда $.

№3 - Франсоа Пино



Ако има възможност да сте чували предходните имена, този милиардер евентуално не е прочут на мнозина, въпреки че е брачен партньор на кинозвездата Салма Хайек. Френският паралия има „ Рен ”. Той го купи през 1998 година и от този момент клубът завоюва единствено 2 купи.

Франсоа обаче не разчита на закупуването на одобрени футболни звезди, а на възпитанието на своите. Той влага доста пари в спортно учебно заведение и то дава плодове.

Например Едуардо Камавинга, който беше платен от Реал Мадрид за 31 милиона евро.

Основните приходи на френския предприемач носят компании като Christie`s, Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga и Alexander McQueen. Активите на Пино се правят оценка на 47.5 милиарда $.

№2 - Карлос Слим



Както се оказа, не е нужно да сте в картел или да имате нефтени платформи, с цел да станете най-богатият човек в Мексико. Достатъчно е да сте притежател на компанията за мобилни телефони América Móvil, както и да притежавате дялове в строителна и минна компания.

Карлос Слим към този момент има испанския клуб „ Овиедо ”, който купи през 2012 година, когато беше на ръба на банкрута. Но милиардерът не дава огромни парични инжекции, клубът в този момент играе в Сегунда, втората по мощ испанска лига.

Но в случай че клубът напредне в Ла Лига, доста евентуално е богатият притежател да се бръкне, тъй като има 75 милиарда $ в сметката си.

№1 - Мохамед бин Салман Ал Сауд



През 2021 година богатите шейхове купиха британския „ Нюкасъл ”, който беше на ръба на изпадането. С тези пари клубът закупи положителни играчи и до пролетта съумя да се изкачи доникъде на таблицата.

Като цяло клубът закупи не съответен шейх, а обособен фонд. Този фонд се управлява от принца на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал Сауд.

Според разнообразни източници този фонд има активи на обща стойност 430 милиарда $.

Ако арабските предприемачи решат да поддържат добре клуба, тогава може би в Англия ще се появи втори „ Манчестър Сити ”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР