Парижани гласуваха за премахване на електрическите тротинетки по улиците на

...
Парижани гласуваха за премахване на електрическите тротинетки по улиците на
Коментари Харесай

Един по-различен вот: Парижани гласуваха за забрана на е-тротинетките под наем

Парижани гласоподаваха за унищожаване на електрическите тротинетки по улиците на френската столица, като към 90% от упражнилите правото си на избор в публичното допитване поддържаха възбраната, демонстрират формалните резултати.

Париж беше пионер във въвеждането на е-тротинетки през 2018 година, когато градските управляващи се стремяха да насърчат по-устойчивите и екологични форми на градски превоз. Но с повишаването на известността на мобилните двуколки, изключително измежду младежите, набъбна и броят на произшествията: през 2022 година трима души са починали, а 459 са били ранени при произшествия с такива транспортни средства в Париж.

Провелото се през вчерашния ден публично допитване сложи въпроса: „ За или срещу тротинетките на самообслужване? “

Право на глас имаха 1,6 милиона души, само че макар дългите опашки упованията са, че изборната интензивност в действителност е останала ниска. Струпвания евентуално се дължат на броя на секциите – 21 в целия град.

Според уеб страницата на общината за възбрана са дали своят вот сред 85,77% и 91,77% хората в 20-те парижки региона. Вотът нямаше наложителен темперамент, само че градските управляващи дадоха обещание да изпълнят повелята на жителите.

Кметът социалист на Париж Ан Идалго предизвиква колоезденето и шерването на колела, само че поддържа възбраната на електрическите тротинетки. В изявление за Агенция „ Франс прес “ предходната седмица той съобщи, че „ тротинетките на самообслужване са източник на напрежение и безпокойствие “ за парижани и че възбраната ще „ понижи неудобствата “ на публични места.

По улиците на Париж има съвсем 15 000 е-тротинески, ръководени от компании като Lime, Dott и Tier. Противниците настояват, че ползвателите им не съблюдават разпоредбите за придвижване и постоянно подценяват възбраната за каране по тротоарите. Освен това транспортните средства постоянно са безсистемно паркирани или хвърлени в река Сена.

През юни 2021 година 31-годишна италианка почина, до момента в който се разхождаше по Сена, откакто бе блъсната от е-тротинетка с двама души, возещи се на нея.

„ Скутерите се трансфораха в най-големия ми зложелател. Страхувам се от тях “, споделя пред Агенция Франс Прес Сюзон Ламбер, 50-годишна учителка от Париж. „ Париж се е трансформирал в нещо като безредица. Вече няма място за пешеходците. “

Според Бианка Склави, италианка, която от години живее в Париж, скутерите се движат „ прекомерно бързо “ и скоростта им би трябвало да бъде механично лимитирана. „ Те са рискови, тъй като влизат и излизат от придвижването “, сподели тя.

Според мнозина обаче сега има доста по-сериозни въпроси за решение в града и страната. Допитването за бъдещето на тротинетките чартърен идва на фона на проблемите с, пенсионната промяна и имиграцията. „ Не мисля, че беше толкоз добра концепция Идалго да прави толкоз огромен проблем от това (тротинетките). Наистина ми харесва това, което прави с велоалеите, само че не трябва да изразходва толкоз доста сила за тротинетките “, уточни в тази връзка Склави пред The Guardian.

Миналата седмица френският министър на превоза Клеман Боне съобщи пред радио Europe 1, че „ значимото допитване ще бъде следено от доста други градове във Франция и в чужбина “. Според него дебатът по тематиката е бил омаловажен и подсети, че към едно от всеки пет пътувания в Париж през последните години е било осъществявано с е-тротинетки вместо с транспортни средства, отделящи нездравословни излъчвания.

Междувременно операторите, отдаващи тротинетки чартърен, се притесняват, че възбраната в Париж, тогавашния пионер в този тип транспорти, ще насърчи други градове да последват образеца.

„ Париж върви против течението “, споделя Хади Карам, общоприет управител за Франция на основаната в Калифорния компания Lime, като цитира решения за увеличение на броя на е-тротинетките или удължение на договорите във Вашингтон, Мадрид и Лондон.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР