Париж вече се нарежда смело до други европейски столици, в

...
Париж вече се нарежда смело до други европейски столици, в
Коментари Харесай

Велосипедите се превръщат в предпочитания транспорт в Париж

Париж към този момент се подрежда самоуверено до други европейски столици, в които карането на велосипед е пожеланият способ за напредване. В града, до неотдавна запъхтян от коли, към този момент по булевардите могат да се виждат и тапи по велоалеите. Столичани осъзнават добре изгодите от потреблението на велосипед:

" Свобода да отидеш на всички места. Да не се постанова да чакаш последното метро или трен, когато си надалеч в предградията или където и да било. Да, да не се притесняваш по какъв начин ще се прибереш у дома или по какъв начин ще стигнеш до работа. Това в никакъв случай не е проблем, за разлика от, ами, колата ти, не можеш да паркираш на всички места, някои улици са неразрешени за теб. Ходенето пешком, несъмнено, е най-хубавият вид, само че не всеки път можеш да изминеш доста километри пешком “, споделя 38-годишният библиотекар Ерик Фофана.

Дори по-възрастните парижани стартират от ден на ден да разчитат на колелата. “Преди пътувах с публичен превоз. Около мен има доста заболели хора и се опасявах за тях. Затова желаех да се предпазя, да заобикалям контакт с други хора. Трябваше да носим маски, само че аз не се доверявах на хората, тъй че си помислих, че единственият метод да не заразя околните си е да взема колелото си и да се придвижвам по този начин. Това беше защитна мярка ”, споделя пенсионерът Мишел.

За Олимпийските игри в Париж следващата година ще има повече велосипедни алеи - част от напъните за понижаване на половина на въглеродния отпечатък на събитието. Кметът Ан Идалго неколкократно даде поръчка, че има намерение да трансформира столицата в един зелен град. По някои улици, най-много към Сена, е неразрешено да се движат моторни транспортни средства.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР