Париж. Френската полиция задържа бившия сътрудник на държавния глава на

...
Париж. Френската полиция задържа бившия сътрудник на държавния глава на
Коментари Харесай

LCI : Бивш помощник на Макрон е задържан в рамките на разследване на договори за охрана

Париж. Френската полиция задържа някогашния помощник на президента на страната Еманюел Макрон Александър Бенал и брачната половинка му като част от следствие за корупция в договорите за сигурност. Това заяви телевизионният канал LCI , базирайки се на източник от правоохранителните органи.

Един от двата контракта, които са заинтересували следователите, Бенал е сключил благодарение на организация на някогашния функционер на партийния уред на ръководещата партия Винсен Краз през юни 2018 година Твърди се, че съглашението планува даването на услуги за сигурност на ръководителя на холдинга УГМК (Уралска минно-металургична компания) Искандер Махмудов. Според медията Бенал е сключил контракт с съветския предприемач Фархад Ахмедов.

И двете съглашения са на обща стойност над 2 млн. евро. Френската национална финансова прокуратура проверява тези покупко-продажби за корупция. Разпитът на Александър Бенал като очевидец може да отнеме до 48 часа.

През ноември съд в Париж осъди Бенал на три години затвор (от които две бяха условно) по редица обвинявания след присъединяване му в разпръскването на проява на 1 май 2018 година Ефективното наказване от една година отнемане от независимост Бенал прекара под домакински арест с електронна гривна.

Аматьорски видеозаписи, изтекли в медиите преди повече от три години, допускат, че Бенал е упражнил принуждение върху няколко първомайски стачкуващи през 2018 година на площад в Париж. Като член на президентската администрация и импровизирано отговарящ за президентската защита, той е получил позволение от полицията да участва като наблюдаващ на нейните дейности на 1 май. Бенал обаче, облечен с бронежилетка и защитна каска, атакува протестиращите. По-късно той изясни, че единствено е „ извършил гражданския си дълг “, като оказал помощ на полицията да се отбрани от нападналите я хулигани.

По време на събитията на площада Бенал носеше оранжева лента с надпис „ полиция “ на ръкава – нещо, което съгласно медията е неприемливо. Този акт провокира огромен политически скандал във Франция, който продължи няколко месеца. Първоначално Бенал беше отхвърлен от отговорностите си в Елисейския замък за две седмици, а през август 2018 година бе уволнен от президентската администрация.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР