Париж е градът на блясъка и модата, на романтиката и

...
Париж е градът на блясъка и модата, на романтиката и
Коментари Харесай

Те са навсякъде. Дървениците сеят страх и паника в Париж

Париж е градът на блясъка и модата, на романтиката и на влюбените, на историята и на славното минало, на музеите и парковете, на внушителните здания и на огромните булеварди, на Сена с нейните мостове и корабчета. Париж е космополитният град, който всеки си мечтае да посети най-малко един път в живота си. Той е отпред на редица ранглисти за желана туристическа дестинация за самотни туристи, за фамилии или за младоженци. Париж е бил фон и на доста игрални филми и сериали. А следващата година ще бъде и хазаин на летните Олимпийски игри, за които подготовката кипи с цялостна пара,

Но напоследък Париж се трансформира в епицентър на медийното внимание по един радикално друг мотив. Всъщност за цяла Франция се приказва по същия мотив освен във френските медии, само че и в чуждeстранните. И този мотив едно творение с размерите на семка от ябълка и с внушителното латинско название cimex lectularius, по-известно измежду необятната общност като дървеница. Това насекомо закупи международна популярност, равняваща се надали не на тази на енигматичната Джоконда на Леонардо да Винчи, изложена в парижкия музей Лувъра.
Те са на всички места
Ако се съди по информациите на локални, само че също и на непознати медии, дървениците са на всички места в Париж и в цяла Франция.  В столицата те са в киносалоните и театрите, в заведенията за хранене и кафенетата, в хотелите и жилищата, в метрото и крайградските влакове, в рейсовете, на терминалите на летищата, в куфарите и в облеклата на идващи във Франция.  И всичко това поражда все по-ескалираща неуравновесеност освен у французите, само че и у тези, които възнамеряват пътешестване до Франция, или пък у тези, които ще вземат участие в олимпийските игри в Париж следващата година, а също и у уредниците на огромната спортна демонстрация.

" Франция е обхваната от страха от дървениците в миг, в който се готви за семейството на Олимпийските игри ", написа Асошиейтед прес. " Паника към дървениците във Франция ”, показва Франс прес. " Паниката се популяризира с повишаване на случаите на разпространяване на дървениците преди Олимпийските игри през 2024 година ”, отбелязва Би Би Си, " Никой не е предпазен от дървениците ”, прибавя Си Ен Ен  -  това са единствено дребна част от заглавията на публикациите по отношение на дървениците във Франция, в частност в Париж, които се тиражират в авторитетни френски и непознати медии.

Дървениците не скачат и не летят за разлика от други инсекти, склонни също да провокират сходна неуравновесеност, като да вземем за пример бълхите или комарите. Дървениците се хранят с човешка кръв. И имат едно неповторимо качество, за което хората единствено  могат да си мечтаят. Дървениците са способни да останат живи месеци, в случай че не и година, без да се хранят, показва Асошиейтед прес. Без нормалната им издръжка – кръвта, те могат да забавят метаболизма си и просто да си кротуват и да чакат появяването на плячка. Въглеродният диоксид, който всички човешки същества отделят, реактивира дървениците и те още веднъж се впускат в нормалното си занятие – смучене на човешка кръв, споделя френският ентомолог Жан-Мишел Беранже, който в последните седмици паралелно с дървениците и поради тях се трансформира също в същинска медийна звезда. Почти всяка френска или непозната медия, която написа за дървениците във Франция, цитира този експерт, който отглежда и изследва дървениците в лабораторията си в университетската болница " Медитеране ” в южния френски град Марсилия.

" Днес ние имаме същинско настъпление на дървеници в медиите ”, разяснява пред Асошиейтед прес Беранже във връзка потока от информации за дървениците, който залива медиите.

Но кошмарите неведнъж са подхранвани и от известна истина, отбелязва организацията. Над едно на 10 семейства във Франция е имало дървеници в дома си в интервала 2017-2022 година, съгласно данните на отчет на френската Национална организация за опазване на здравето и сигурност на храните, представени с изключение на от Асошиейтед прес и от Франс прес, Би Би Си и Си Ен Ен. Това са данни от допитване на ИПСОС.

Те обаче може да се окажат надалеч от истината, тъй като дървениците са тематика, която доста хора не обичат да засягат от боязън, че в случай че някои разбере, че са имали в дома си този жител, то това ще ги стигматизира и ще им сътвори вечно известност за нечистоплътност. Мълчанието по въпроса е обаче неточност, споделят специалисти. Защото нито една обществена категория не е ваксинирана против дървениците, които човек може се открие в облеклата, одеялата или матраците си.
Единственото, от което се интересуват е вашата кръв
" Това не е проблем, обвързван с хигиената. Единственото нещо, което интересува дървениците е вашата кръв ”, споделя ентомологът Беранже. " Независимо дали живеете на бунище или в дворец, за дървениците е едно и също ”, добавя той.

В предишното дървениците са били постоянно срещано събитие, само че в даден миг от 20-и век, към 50-те години те към този момент не са били такава злина с помощта на мощни инсектициди, които след това бяха неразрешени поради нездравословното им въздействие върху хората, напомня Франс прес. Постепенно обаче гадинките стартират да се завръщат на житейската сцена, изключително в гъстонаселени мегаполиси като Ню Йорк. С ерата на глобализацията дървениците стават и пътешественици по света. Благорадение на търговията  и на туризма те могат да доближат до всяка точка  на планетата ни, показват Франс прес и Асошиейтед прес. Може да се каже, че огромното завръщане на дървениците в развитите страни  е било преди към тридесетина години, като факторите за това са до известна степен и засиленото ползване на артикули втора употреба, добавя Франс прес.

Преди към месец френски медии оповестиха за случаи на дървеници в парижки киносалони, след което последователно медиите бяха залети с информации за поява на дървеници под дърво и камък. Така дървениците станаха " обичана тематика ” освен на медиите, само че и по терасите на френските заведения за хранене и кафенета или измежду пасажерите в градския превоз.

" Дървениците ще ме подлудят, не спирам да се чеша единствено като чуя да се приказва за тях, имам възприятието, че те са на всички места по мен ”, споделя пътничка в парижкото метро, представена от Франс прес.

Телевизия Бе Еф Ем пък постоянно споделя за пасажери, които подробно оглеждат седалките в транспортните средства, преди да рискуват да седнат на тях. Все повече пасажери в метрото на Париж даже избират да не сядат въобще макар дългото пътешестване.

Освен с информации за появили се дървеници съвсем на всички места в Париж и други селища, обществените мрежи бяха залети и с любителски фрагменти на неидентифицирани животинки сякаш лазещи в транспортните средства, по терминалите на летищата, по седалките на кината. Пред телевизия Бе Еф Ем поискала да резервира анонимност парижанка описа по какъв начин била налазена от дървеници, до момента в който гледала филм в парижки киносалон. Когато се прибрала вкъщи си, тя изпрала облеклата си, само че пропуснала да изпере раницата си и оттова гадинките плъзнали из дома ѝ.

Южнокорейска блогърка с два милиона клиенти пък сподели във видеоклип ръцете си, покрити със следи от ухапвания, както тя твърди, след пътешестване в метрото на Париж, съобщи Франс прес. На аматьорски клип се виждаше по какъв начин възпитаници напущат небрежно амфитеатър в Екс ан Провас в Южна Франция поради това, че там имало настъпление от дървеници. Франс прес заяви и за евакуирано незабавно поделение на болница в Северна Франция и за две опразнени учебни заведения в Южна Франция поради появяването на дървеници.

Достатъчно е да отворите даже и една публикация за дървениците на телефона си и след това в приложението ви за Facebook стартират да ви заливат клипчета на парижанки, чистещи подробно жилищата си и инспектиращи матраците си, или ви засипват изявления със препоръки по какъв начин да разпознавате дървениците и по какъв начин да се справяте в домашни условия с тях, да вземем за пример посредством слагане на облеклата във вакумирани пакети, които се поставят във фризера, или посредством пране при висока температура, тъй като вледеняващият мраз и адската жега са естествено оръжие против дървениците.

Не всички сигнали за дървеници обаче се оказват истина. Така да вземем за пример френската железопътна компания Ес Ен Се Еф (SNCF) съобщи, че в последните седмици е получила 37 сигнала за дървеници във френски влакове и нито един не се е оказал истина след щателна инспекция. Подобен извод е направила и парижката компания за градски превоз Ер А Те Пе (RATP), която е проверила метровлаковете на Париж след подадени над 10 сигнала напоследък и не е разкрила дървеници.
И нечий бизнес процъфтява...
Всичко това се трансформира в същинска манна небесна за компаниите, които се борят с дървениците. Процесът по очистване на нашествието на дървеници неведнъж стартира с появяването на мястото на особено подготвени кучета. Те надушват миризмата, която отделят дървениците. Когато четириногите потвърдят, че в даден обект има дървеници, то компаниите за битка с тези вредители третират региона уместно.

Кевин Льо Метр, шеф на компанията " Лют  Антинюизибл ” (чието име от френски се превежда като Борба против вредителите), споделя, че всеки ден има десетки и десетки сигнали за хипотетично настъпление на дървеници. " В предишното хората не реагираха даже на ухапванията. А в този момент е задоволително те да видя захапване и не се питат дали е от дървеница или не. Те ни звънят непосредствено ”, споделя Льо Метр. Същото споделя и Силвен, който работи във  фирмата " Ижиен сервис солюсион ”, също борещата се с вредителите. „ Хората ни звънят и ни викат вкъщи си, щом бъдат ухапани от някакво насекомо. Може да е паяк, може да е комар, само че те ни викат неотложно ”, споделя и Сам, който е шеф на отдел във компанията " Експер Ижиен ”, също профилирана в региона на битката с насекомите.

" Дървениците не са вектор на заболявания, само че те са нещо, което изтощава физически и нервно хората ”, споделя Паскал Дьолоне, паразитолог и ентомолог от Националния академични център в Ница, представен от Франс прес.

Той засяга това, че в случай че човек се окаже с дървеници вкъщи си, ще му коства много физически старания да се отърве от тях. А по-късно дълго време у него остава и страхът да не се повтори бедствието. Но даже и да няма човек дървеници в жилището си, при четенето на всички медийни информации за тях, той е обзет от непрекъснато възприятие на безпокойствие и постоянно е нащрек, което също е изтощаващо душевен.

" И в случай че тези вредители пораждат такова безпокойствие, то е тъй като казусът касае всеки, без значение от възрастта и обществения статус. Той визира както богатите, по този начин и бедните ”, показва Дьолоне, представен от Франс прес.

" Що се касае за разпространяването на дървеници във Франция, това е една действителност, която е сложна за отказване ”, прибавя той „ От пет-седем години сме очевидци на експоненциално увеличение на огнищата на болест с дървениците ”, показва специалистът.
Във Франция се бавят с ограниченията
Той обаче добавя, че освен Франция е наранена от това нарастване. Първите наранени от него страни са били англоезичните страни, като да вземем за пример Австралия по времето, когато Сидни беше хазаин на летните Олимпийски игри през 2000 година. В Съединени американски щати нарастването на случаите на огнища на дървеници се следи от към 15 години. В тези страни бяха  положени големи старания за въздържане на разпространяването на гадинките, прибавя експертът.

" За съпоставяне у нас (Франция) има фрапантен дефицит на точни данни за еволюцията на дървениците ”, добавя Дьолоне и подлага на критика ръководещите за закъснението в дейностите по въпроса.

Всичко това поражда безпокойството на парижките хотелиерите и на притежателите на квартири за краткосрочно отдаване чартърен, които се надяват на огромни облаги от нараствания поток от туристи следващата година поради Олимпийските игри. Силно терзание има и измежду притежателите на киносалони. Те бяха тежко наранени от локдауните поради ковид и в този момент ги връхлита ново " дървенишко ” злополучие. Дори и информациите в медиите за цялостни с дървеници киносалони да се окажат непотвърдени, даже и даден киносалон да бъде третиран от профилирана компания при положение на настъпление на дървеници, има риск суматохата у хората да си остане и хората просто да спрат да вървят на кино, предизвестяват представители на промишлеността, оповестява вестник " Паризиен ”.

В обява по тематиката Си Ен Ен показва, че суматохата поради дървениците е рискувала да помрачи и Парижката седмица на модата, протекла напълно неотдавна, откакто в обществените медии се появиха информации за видяни дървеници в изящен френски ресторант.

Дървениците се трансфораха в проблем, за който на година се харчат милиони и изкореняването на който не е лесна задача, разяснява Си Ен Ен.  Но това не е единственият проблем да вземем за пример на Париж.  Столицата е известна с популацията си от плъхове. Броят им набъбна със стачката напролет на сметосъбирачите, протестиращи против пенсионната промяна. Тогава дълго време купища с отпадъци се трупаха по парижките улици за огромно наслаждение на плъховете. После пък изникна казусът с информациите за нечистите води на река Сена, а уредниците на Олимпийските игри в Париж имат желание да употребяват реката за някои от плувните надпревари по време на тях. С разрешаването на проблемите с плъховете и с мръсните води на Сена кметицата на Париж, социалистката Ан Идалго натовари заместника си Еманюел Грегоар, споделя Си Ен Ен.  Именно той е бил претрупан и с задачата да поплува в река Сена през юли, с цел да покаже на хората, че водите й не са мръсни, показва медията. Сега съгласно информациите точно Грегоар е бил този, който е почнал да умолява премиерката на Франция Еманюел Борн да провежда мощен държавен отговор на бедствието с дървениците, отбелязва Си Ен Ен. Очевидно Борн се е вслушала в апелите му, тъй като за през днешния ден тя провежда междуведомствено съвещание по тематиката, показват Асошиейтед прес и Франс прес.
Има ли неуравновесеност
А до неотдавна френският делегиран министър на превоза Клеман Бон споделяше:

" Няма повишаване на случаите на разпространяване на дървениците, няма неуравновесеност, не трябва да има суматоха ”, напомня Франс прес. Въпреки че Бон беше признал, че въпреки всичко " дървениците са пъкъл ”.

Според експерта Беранже казусът с дървениците, който не е единствено и само френски, както излиза от медийните изявления,  е и много пресилен в тази ситуация с Франция, показва Би Би Си в публикация по тематиката.

Британската медия откроява в обявата си три фактора за разпространяването на дървениците и за глобализацията на казуса. На първо място са контейнерната търговия и туризмът. На второ място е това, че след изтребването на дървениците след Втората международна война с мощни, само че и нездравословни за хората препарати, оживелите от това всеобщо изтребване инсекти са станали доста по-устойчиви на инсектицидите, а днешните дървениците са техни правнуци и затова в доста случаи са още по-устойчиви на препаратите, с които в този момент ги третират профилираните компании.

Третият фактор за появяването на повече дървеници на повече места, колкото и да е неочакван, е намаляването на популацията на хлебарките. Хлебарките са натурален див звяр на дървениците. Но хлебарките са намалели, тъй като жилищата през днешния ден са по-чисти с помощта на изобилието от почистващи препарати на пазара. Но това не значи, че напълно чисто жилище не може да се болести с дървеници, които " се движат дружно с хората, в хотелите, в публичния превоз ”, напомня от своя страна специалистът Беранже, представен от Асошиейтед прес. Пред Би Би Си отново той приказва и за съществуването на по този начин наречените „ суперразпространители ” на дървеници, само че и на други всевъзможни гадинки. Обикновено става дума за маргинализирани и небогати хора, неспособни да поддържат ред в дома си. Жилищата им неведнъж са отвратителна панорама и управляващите би трябвало да се захванат точно с този проблем, тъй като такива " суперразпространители ” всякога като изоставен дома си изнасят дървеници или други гадини на открито и ги популяризират даже измежду фанатиците на чистотата.

Според Франс прес едни от факторите за разпространяване на дървениците е и това, че някои хора въобще не се обръщат за помощ към компании за битка с насекомите, защото цената на услугите им не е дребна. Други пък прибягват до способи за справяне с бедствието, които не са ефикасни.

Дървениците по-рано през седмицата нахлуха и във френския парламент, само че не като физическо наличие, а  под формата на оживени диспути какво да се прави по отношение на този проблем, показват Франс прес и Си Ен Ен. Любопитното беше, че тези диспути демонстрираха и разделяне по въпроса по партиен симптом. Представители на радикалната левица " Непокорна Франция ” и на Социалистическата партия предложиха казусът с дървениците към този момент да попада в обсега и на застраховките на жилищата и когато се наложи отнасяне на едно жилище за дървеници, застрахователите да покриват разноските. А представители на крайната десница и по-твърдолинейни представители на десноцентристите пък свързаха увеличението на дървениците с увеличената имиграция във Франция. Такова мнение изрази да вземем за пример водачът на депутатите от " Републиканците ” в Националното заседание  Оливие Марлейкс. Според него първите, които са подали сигнал за масирано наличие на дървеници във Франция, са били чиновници на асоциация от центъра за административно задържане на имигранти в Роаси, показва френската медия Ар Ем Се. Представители на левицата и на радикалната левица се възмутиха от сходни заключения. Според депутата Адриен Клуе от " Непокорна Франция ” значима роля в разпространяване на дървениците играе, както той се изрази " еърбиенбинизацията ”, т.е. отсядането на туристи в жилища за краткосрочно отдаване чартърен от вида на тези предлагани в платформата Ер Би Ен Би.
Кои са аргументите за растежа
Връзка сред имиграцията и дървениците направи предишния петък и френският публицист и коментатор Паскал Про, водещ на емисията " Часът на експертите ” по канала Си Нюз. Про е възприеман като почитател на крайнодесния полемист Ерик Земур и е прочут и като негационист на климатичните промени. Срещу него е имало и сигнали за демонстрация на ненавист към негови колежки. В предаването си от предишния петък Про съобщи, че казусът с дървениците може да е обвързван с имигрантите, тъй като те нямат същите хигиенични условия, като изискванията на френска територия. " Има доста имигранти в този миг във Франция. Тези хора може би донасят дървениците, тъй като те живеят на улицата, тъй като може би нямат достъп до всички услуги като другите хора? ”, сподели той. Тогава неговият събеседник в студиото Никола Ру дьо Безийо, притежател на компанията " Догдетектор ” и на  сайта " Бедбъгс ”, профилирани в битката с дървениците, му напомни, че това въобще не е правилно и че дървениците нямат връзка с хигиената, тъй като казусът може да засегне безусловно всеки. След което журналистът се опита да замаже ситуацията като съобщи, че е желал да каже, че " да вземем за пример по летищата многото туристи, които идват с багажите си, може да придвижват и дървеници ”. Заради връзката, която Про се опита да направи сред имигрантите и дървениците, политици сезираха френския Орган за регулация на аудиовизуалните и цифровите връзки (ARCOM).

А на парламентарното съвещание, отдадено на дървениците, депутатите от " Непокорна Франция ” приканиха да се създаде народен проект за предварителна защита против тези инсекти и за разпределяне на незабавни средства за битка с тях, съобщи Франс прес. Партията прикани и за основаване на публични служби за дезинсекция. А водачът на парламентарната група на партия " Възраждане ” на президента Еманюел Макрон – Силвен Маяр,  каза, че ръководещите са решили да трансфорат въпроса с дървениците в предпочитан. Министърът на опазването на здравето Орелиен Русо пък съобщи, че когато " човек има дървеници вкъщи си това е същински пъкъл, само че не е мотив за суматоха ".

Не такова е обаче мнението на английския публицист Хю Скофийлд, който в публикация в Би Би Си споделя по какъв начин преди година 29-годишният му наследник, който бил душевен постоянен, разкрил дървеници в жилището си в 20-и регион на Париж. След дълга битка с тях, вредителите били унищожени, само че душeвността на младежа също потърпевша съществено. Дълго време той не можел да спи, внушавал си, че нещо го лази, казусът се трансформирал в обсесия за него. Едва откакто извикал компания за инспекция на жилището с подготвени кучета и те не разкрили нищо, той почнал да се съвзема.

За разлика от този потърпевш от " дървенишния " феномен млад мъж, някои консуматори на обществени мрежа се отнасят към въпроса с дървениците безгрижно и тези дни във Facebook да вземем за пример се завъртя майтапчийска емблема за летните Олимпийски игри във френската столица, на която попада дървеница дружно с плъх, придружавани от петте разноцветни олимпийски кръга и надписа: " Париж 2024 ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР