Френският посланик остава в Нигер, противопоставяйки се на хунтата, докато Макрон защитава френската политика

...
ПАРИЖ (АП) — Френският президент Еманюел Макрон каза в понеделник,
Коментари Харесай

ПАРИЖ (АП) — Френският президент Еманюел Макрон каза в понеделник, че френският посланик остава на поста си в Нигер, въпреки че е бил помолен да напусне от управляващата хунта , говорейки твърдо срещу лидерите на преврата, като същевременно настояваше, че Франция не е враг на Нигер.

Откакто свали демократично избрания президент на Нигер преди месец, хунтата използва недоволството сред населението към бившия колониален владетел Франция и се обърна за помощ към руската наемническа група Вагнер.

Макрон отхвърли опасенията, че противопоставянето на хунтата може да бъде опасно.

„Нашата политика е правилната. Зависи от смелостта на президента Мохамед Базум, от ангажираността на нашите дипломати, на нашия посланик на място, който остава въпреки натиска“, каза Макрон на среща на френски посланици в Париж.

Френският посланик Силвен Ит беше помолен да напусне Нигер в рамките на 48 часа в писмо в петък от министерството на външните работи на Нигер, което го обвинява, че е пренебрегнал покана за среща с министерството. Писмото също така цитира „действия на френското правителство, противоречащи на интересите на Нигер“.

Франция последователно е признавала само властта на Базум. Той все още е задържан от хунтата, която сега е под санкции от западните и регионалните африкански сили.

„Човек не трябва да се поддава на разказа, използван от лидерите на преврата, който се състои в това, че Франция е станала наша враг“, каза Макрон в понеделник.

„Проблемът на нигерците днес са лидерите на преврата, които ги излагат на опасност, защото изоставят борбата срещу тероризма, защото изоставят политика, която е икономически добра за (населението) и те са в процес на загуба на международно финансиране, което им помагаше да се измъкнат от бедността.“

Франция разполага с около 1500 войници в Нигер, които помагат на местните сили да се борят с ислямските екстремисти. Военното сътрудничество е спряно след преврата, чиито лидери казват, че правителството на Базум не е направило достатъчно, за да защити страната.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР