Паричното обезщетение за отглеждане на малко дете от 1 до

...
Паричното обезщетение за отглеждане на малко дете от 1 до
Коментари Харесай

Окончателно! Ето какво решиха депутатите за майчинството и детските добавки през 2018

Паричното обезщетение за развъждане на малко дете от 1 до 2-годишна възраст ще бъде 380 лв., реши Народното събрание.
Текстът бе признат с 95 гласа "за “, 43 „ срещу “ и 9 „ въздържал се “. Така през идната година паричното обезщетение се усилва от 340 на 380 лв..
Запазва се интервалът на погашение на паричното обезщетение за бременност и раждане от 410 дни.
През 2018 година продължава да работи въведената през 2017 година опция за майките (осиновителките), които имат право да употребяват отпуск при бременност и раждане до навършване на едногодишна възраст на детето, само че не го употребяват, а се върнат на работа, да получат обезщетение от ДОО в размер 50 на 100 от полагащото им се обезщетение при бременност и раждане.
Депутатите отхвърлиха предлагането на Българска социалистическа партия паричното обезщетение да се усили на 510 лв..
Парламентът дефинира дневен най-малък размер на компенсацията за безработица от 9 лв. и дневен оптимален размер на компенсацията за безработица от 74,29 лв..
Текстът бе признат с 84 гласа „ за “, 44 „ срещу “ и 6 „ въздържал се “. Така в бюджета за идната година минималният дневен размер на компенсацията на безработица се усилва от 7,20 лева на 9 лева
От идната година се трансформират условията за право на парично обезщетение за безработица - импортирани или дължими осигурителни вноски във Фонд „ Безработица “ минимум 12 месеца от последните 18 месеца.
Предложението на Българска социалистическа партия дневният най-малък размер на компенсацията да се усили на 12 лева беше отхвърлено.
От 1 юли 2018 година минималната пенсия ще бъде 207,60 лева.(от октомври 2017 година тя е 200 лева, до тогава - 180 лева.).
"За " текста гласоподаваха 92 народни представители, "против " - 48 и "въздържали се " - 14, с което той бе признат.
Парламентът одобри пенсиите да се преизчисляват с 1,169% за всяка година застрахователен стаж. От Движение за права и свободи предложиха цената на % за преизчисляване на пенсиите да бъде повишен от 1,169 на 1,185%, като по-късно от Българска социалистическа партия се причислиха към тяхното предложение. В последна сметка то бе отхвърлено от болшинството.
В рамките на дебата депутатът от ГЕРБ Ралица Добрева съобщи, че в случай че се поддържа това предложение на пенсиите от 1,185% ще са нужни 67,5 млн. лева по отношение на плануваните за 2018 година, което съгласно нея е финансово голословно.
Според депутата от Българска социалистическа партия Георги Гьоков с този текст се показва отношението на ръководещата коалиция към пенсионерите в България.
Николай Александров от „ Обединени патриоти “ разяснява, че в случай че минималната пенсия се направи на 500 лева също най-вероятно няма да се усъвършенства животът на пенсионерите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР