Паричната политика трябва да се затегне, докато фискалната политика все

...
Паричната политика трябва да се затегне, докато фискалната политика все
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Затягането на паричната политика е неизбежно

Паричната политика би трябвало да се затегне, до момента в който фискалната политика към момента носи тежестта на подпомагането на най-уязвимите. Ако тези ограничения бъдат сполучливо приложени, идната година ще бъде по-малко мъчителна. Това предизвести Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на МВФ, по време на обичайната среща на централните банкери във Вашингтон.

Но в случай че фискалната политика не е задоволително фокусирана, тя може да се трансформира във зложелател на паричната политика, да ускори инфлацията и да затрудни работата на централните банки. „ Изправени сме и пред казуса с дълга: 25% от стопанските системи на нововъзникващите пазари са изпаднали в несъстоятелност или търгуват с облигации на проблематични равнища, в това число страни, които не чакахме да попаднат в тази категория, и над 60% от страните с ниски приходи са в дългови усложнения или са изложени на висок риск от такива ”, означи Георгиева.

Тя посочи, че това на първо място значи, че огромните кредитори, като Китай и кредиторите от частния бранш, са длъжни да работят, с цел да понижат риска от появяването на дългови рецесии. Но дългът е проблем и за развитите стопански системи и е от огромно значение за доверието в паричната и фискалната политика.

„ Когато отворих пресата през днешния ден, новините бяха за по-висока от плануваната инфлацията през август и внезапно намаляване на пазарите. Това е дребна част от компликациите, пред които сме изправени ”, продължи Кристалина Георгиева във встъпителната си тирада на деветата лекция от поредицата „ Мишел Камдесю “ — събитие, отдадено на ролята на централните банки.

През последните три години светът претърпя поредност от наслагващи се разтърсвания: първо пандемията, по-късно нахлуването на Русия в Украйна, които способстваха за скока на цените и за упоритата инфлация, която се трансформира в рецесия на разноските за живот.

„ През октомври предходната година, когато се организираха Годишните срещи на МВФ, мнозина от нас бяха много оптимистично настроени: приключихме годината с напредък от 6,1%. Ваксините ни даваха убеденост, че пандемията върви към своя край и инфлационният натиск  ще отслабне. И сгрешихме ”, призна водачът на Фонда.

Омикрон, войната в Украйна, климатичните разтърсвания засегнаха трагично света и ръководителят на МВФ смята, че инфлацията ще е по-упорита и по-широкообхватна, в сравнение с предвижда институцията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР