Парче история, парче любов и много парчета дантела. Така Славина

...
Парче история, парче любов и много парчета дантела. Така Славина
Коментари Харесай

Дантеленият бизнес и Славина, която съживява забравен занаят

Парче история, парче обич и доста части дантела. Така Славина реди пъзела на своя личен бизнес с първокласно спално долни дрехи, което тя се стреми да трансформира от елементарна покривка в бутиков артикул със смисъл. В основата му е ръкоделието – позабравенен поминък на генерации дами, който тя съживява посредством своите артикули.

Славина Дамянова е майка на три деца, работи 16 години в корпоративния бранш, в мощно виртуална среда, само че това да пипнеш, да изработиш нещо с ръцете си, да срещаш хората лице в лице стартира да ѝ липсва и по този начин един ден взема решение да сложи началото на нещо свое, нещо малко, само че направено с огромна страст и безрезервност – Odaya.

Тя се среща с дантелата още като дете, до момента в който нейните баби плетат – едната на една кука, другата на две, споделя Славина. Забравените в старите скринове български ръкоделия са едно от вдъхновенията за новото бизнес начинание – първокласно спално долни дрехи, ръчно изпипано до финален подробност.

Решава да го кръсти „ Одая “ – на стар български значи стая – това е стаята в една обичайната възрожденска българска къща, в която фамилията си почива и прекарва време дружно.

За мен самата дума носи уют, чувството за обичайния български дом, обвързвано с общуването, с домашния уют, с деликатните взаимоотношения сред хората “.
Дантелената приказка
Преди няколко години тя се влюбва в калоферската дантела и в кенетата (изящна дантела, която се създава с игла за шиене и конец върху парче плат), стартира да се интересува от другите техники на ръкоделията и да търси дами, които още ги практикуват.

Идеята ми е да обърнем прожекторите към тези малко отмиращи практики на ръкоделията - да ги разучим, документираме историята им и моделите и да вдъхновим старите майсторки да заловен иглите още веднъж, а младите дами да се вдъхновят.  Започнахме с плетива на една кука, защото това е най-широко публикувано в България и към момента има доста положителни майсторки, чиято история да стартираме да описваме, а в бъдеще да включваме към нея и по-нишовите и по-деликатни техники ”.

Така към този момент е съумяла да откри към 30 дами, на които всяка седмица носи конци и прежда, а те основават неповторими артикули за нейния бранд. На въпроса по какъв начин ги намира, Славина гордо дава отговор, че безусловно обикаля българските села, паркира в центъра и стартира да разпитва локалните.

Обикновено стартирам от площадчето и градинката или от църквата. От дума на дума след два часа ме познава цялото село. “

След многото срещи с дамите, които към момента носят занаята в себе си, Славина ги дефинира като „ безпределно скромни “. „ Това е нещо, което те са правили цялостен живот като занимание, достигнали са неповторими висоти на това изкуство, само че в никакъв случай не са имали самочувствието на създатели “.

Затова тя им предлага опция за почтена реализация и възнаграждение против обичаното им занятие – да плетат.  “Удоволствието в техните очи и ентусиазмът им да творят е най-голямото ми задоволство, ” споделя Славина.
Бутиков бизнес
Работила последните години в областта на индустриалния разбор и консултантска активност, Славина има вяра, че концепцията може да се развие в сполучлив бизнес. Казва, че желае да създаде „ един прелестен, първокласен артикул, с който да се гордеем, че е изработен на ръка от всичките способни българки “. Тя е решила да възроди ръкоделието, което по думите ѝ не е приспособено към съвремието и към модерния артикул, който да кореспондира на актуалните трендове в дизайна. Затова тя взема решение да го придвижи върху артикул с добавена стойност, който да се прави в България, във всяко кътче на България.

Продуктите на марката се създават напълно от памучен сатен, защото той е текстурата, която, съгласно Славина, кореспондира на чувството и деликатността на самата дантела. Очаква се скоро към портфолиото да се добави и коприна, българска и по този начин огромният дребен бизнес на Славина да насочи светлините към още един позабравен поминък – бубарството.

„ Стремим се да разкажем историята зад всеки дизайн и орнамент, който вършим “, добавя тя и дава образец с сбирката Luxury Lattice ( „ Луксозната решетка “). Тя е отдадена на модел, който българските баби назовават „ ковано желязо “, а символиката в него е „ да направиш решетка от мек материал, от тънък памук, която пази, носи сигурност в дома “.

Идеята е това да бъде подарък с страст и значение, също така, че е най-хубавият вероятен текстил “.
Продукт по отношение на майстора
В Odaya в началото се оферират разнообразни сбирки спално долни дрехи, само че Славина взема решение да добави и различен артикул – одеялата. Причината е, че доста от майсторките ѝ към този момент недовиждат и се затрудняват с деликатността на шиенето на дантелите.

Има страхотни майсторки, които са виртуози на това изкуство, само че са на години и или не виждат, или им треперят ръцете, само че имат голямото предпочитание да плетат дантели за нас. Но като им оставя конците след два дни ми се обаждат и ми споделят – „ не става, не виждам конеца “ и са тъжни, че не могат да работят за нас. С тях сме се разбрали да вършат одеяла и те ги вършат с голямо предпочитание и горделивост, аз ги назовавам нашите „ ветеранки дантелиерки “.

Лична идея на Славина е възраждането на „ кенетата “, тя желае да откри хора, които към момента могат да ги шият. Разказва, че те се шият с игла за шиене и с доста, доста фини конци, само че са неповторимо произведение на изкуството, доста мъчно за направа.
Поглед напред
Към бутиковия бизнес на Славина се интересуват хора от целия свят.

Имаме визити в уеб страницата от над 58 страни “, споделя тя.

Засега поръчките са най-вече от България, даже от дребни обитаеми места. „ Гледаме напред към декоративните артикули, да вземем за пример възглавници, с които към този момент да могат да се вкарат по-фините техники. Имаме хрумвания за модели с калоферска дантела, с модел на дървото на живота “.

Друга нейна концепция е да направи общественост сред шивачките, които работят за нея и някой ден да събере всички, с цел да се срещнат и да обменят познания и умения. 

За в бъдеще Славина се стреми да разрасне екипа с сътрудници, които да са също толкоз въодушевени за идеята и продукта, както " майсторките дантелиерки ". А най-голямата идея е да въодушеви хората да учат по-внимателно пътя на текстила, който употребяват.

Удоволствието да използваш подобен артикул е несравнимо с това да си купиш чаршаф или каквото и да било друго всеобщо текстилно произвеждане. Часовете труд на майсторките на ръкоделията придават мощен прочувствен заряд на текстила, който се усеща и в новия му дом. "
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинOdaya home Славина Дамянова първокласно спално долни дрехи дантела ПоследниНай-четениКомпании 36 eMAG уголемява бизнеса с нов логистичен хъб за 100 млн. евро Компании 80 Дантеленият бизнес и Славина, която съживява пропуснат поминък Личности 120 Кои са 10-те най-богати хора на планетата? Хай-тек 308 ChatGPT разруши върха за най-бързо разрастващо се потребителско приложение Компании 176 Загубите на индийския конгломерат Adani доближиха $100 милиарда Политика 344 Радев преназначи служебното държавно управление на Гълъб Донев Компании 404 Въпреки Tesla: Volkswagen отхвърля да смъкна цените на електрическите автомобили Бюджет и финанси 1128 Фед още веднъж усили лихвите и това няма да е краят Компании 420 Защо Apple единствена заобикаля всеобщите съкращения? Бюджет и финанси 456 Упоритата инфлация отдалечава ЕЦБ от превръщане на лихвения цикъл Бюджет и финанси 5722 Предизборно депутатите направиха минималната заплата 50% от междинната Телекомуникации 5556 И А1 подвига цените, само че не за всички клиенти Бюджет и финанси 5492 Германия даде знак, че навлиза в криза Компании 4331 Dronamics подписа контракт за произвеждане на безпилотните си дронове Енергетика 3485 „ Росатом “ нападна българския министър на енергетиката Политика 3254 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Автомобили 3017 В отговор на Tesla: Ford понижи цената на електрическия Mustang Финанси 2603 Ерата на лесните пари свърши и ще боли Енергетика 2444 Радев и Вучич дадоха старт на градежа на газовата връзка със Сърбия Политика 2036 Как България да настигне междинните европейски приходи за 15 години Всички новиниХай-тек 80 Електромобил от ново потомство взема решение казуса с сложното зареждане (галерия)Още от КомпанииВиж всичкиeMAG уголемява бизнеса с нов логистичен хъб за 100 млн. евроЗагубите на индийския конгломерат Adani доближиха $100 милиардаВъпреки Tesla: Volkswagen отхвърля да смъкна цените на електромобилитеЗащо Apple единствена заобикаля всеобщите съкращения? Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получ
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР