Парапсихологията е област на изследване, която изучава паранормалните или психическите

...
Парапсихологията е област на изследване, която изучава паранормалните или психическите
Коментари Харесай

Парапсихология – що е то и с какво се занимава?

Парапсихологията е област на проучване, която учи паранормалните или психическите феномени, които не могат да бъдат обяснени с актуалните научни знания.

Практикуващите тази извънредно известна в предишното псевдонаука са търсели доказателства и пояснение на екстрасензорно усещане, ясновидство, телепатия и телекинеза. Също по този начин парапсихологията се пробва да изясни и други паранормални събития като прекарванията на духа отвън тялото, необикновените видения, както и съществуването на призраци.

В продължение на епохи екзистенциалните въпроси за живота след гибелта или вярата в неземни същества са тълкувани от религиозните учения. Точно по тази причина доста хора просто приемали същества като призраци или демони като част от всекидневието.

Това се трансформира през втората половина на 19-ти век или 1882 година с откриването на Обществото за душевен проучвания в Лондон. Целта на обществото е да събере хора от разнообразни научни области, с цел да намерят доказателства и отговори на паранормалните прекарвания, които доста хора настояват, че са имали. Това се счита и за рождената дата на парапсихологията.

 Телепатия

До средата на ХХ век науката е извънредно известна, а Обществото за душевен проучвания прераства в международна организация. В идващите десетилетия обаче ползата към дисциплината отшумява.

По своето създание тази дисциплинираност съставлява научно проучване на взаимоотношенията сред живите организми и тяхната външна среда, които като че ли надвишават познатите физични закони на природата.

Парапсихологията е съставен елемент от по-широкото проучване на съзнанието и мозъка.

Парапсихолозите учат 5 необятни области.

Телепатия

Комуникация сред разнообразни мозъци посредством средства, разнообразни от естествените сетива.

Ясновидство

 Ясновидство

Или отдалечено наблюдаване – познаване на обекти, хора или събития, които са скрити през пространството или времето. Например, предмет, прикрит в кутия в друга стая, фотография, запечатана в плик, събитие, което се случва на обичан човек, който е на хиляди километри разстояние, или характерностите на стая, която съществува единствено в предишното.

Гадателство

Познаване на събитие, което към момента не е настъпило, или информация, която наподобява се трансферира от бъдещето в сегашното.

Психокинеза

 Телекинеза

Взаимодействието на мозъка с материята от разстояние. В тази категория от време на време са включени взаимоотношенията на мозъка с живите системи (включително енергийното лечение).

Изследване на оцеляването

Природата на човешкото схващане и проучване дали съзнанието оцелява във физическата форма. Това включва научни проучвания в региона на прераждане, прекарване на тялото, видения и призрачни действия.

Критиците на парапсихологията акцентират в доводите си против нея неналичието на доказателства за паранормална интензивност и компликацията да се повторят със същата меродавност констатациите. Те също по този начин настояват, че парапсихолозите не са в положение да изключват всички естествени пояснения за психологичните явления, което прави невероятно дефинитивно да се твърди, че паранормални или душевен феномени в действителност съществуват.

Освен това огромна част от историческите изследвания по тематиката са потвърдено подправени. И въпреки всичко очарованието на необяснимото и мистичното продължава и до през днешния ден. Парапсихологията съществува и в този момент, макар че към този момент не е толкоз известна, както в предишното.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР