Паралелен износ на лекарства има не само България, а в

...
Паралелен износ на лекарства има не само България, а в
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Не само у нас има паралелен износ на лекарства


Паралелен експорт на медикаменти има освен България, а в цяла Европа. Това е поради отворените граници, всяка една страна в Европа има право да изнася медикаменти под една или друга форма, като това е изцяло легално. Това разгласи пред Bloomberg TV Aркади Шарков, икономист и специалист по стопанска система на опазването на здравето.

Тази седмица Експертният клуб по стопанска система и политика (ЕКИП) показа отчет, обвързван с лекарствената политика на Националната здравноосигурителна каса. От него излиза наяве, че колкото повече генерични медикаменти има на пазара, толкоз повече Здравната каса може да си разреши да ги реимбурсира. В студиото на „ Светът е бизнес “ Шарков разяснява обстановката с реекспорта на медикаменти .

Реекспортът на медикаменти се въздейства от няколко фактора. Един от тях са цените на медикаментите, като тези в България са най-ниските от 19 страни в Европейски Съюз. Влияе и процентът на Данък добавена стойност, който у нас е 20%, един от най-големите в Европейски Съюз, само че въпреки всичко ниските цени оказват по-голямо въздействие, сподели той.

„ Незаконната част в тази ситуация е основаването на фиктивни пациенти , които купуват даден медикамент, а по-късно го оставят в офиса на една или друга компания. Това се знае доста от дълго време. Знае се за играчи на този пазар, които вършат нещо незаконно “, добави икономистът.

Темата с генериците е вървене по тъничък лед, счита Шарков. „ Интересното в тази ситуация е, че от едни групи се показва информация за това, че единствено тъй като лекарството е по-евтино, то е некачествено или по-малко качествено от оригинала. Което не е по този начин “, продължи той и изясни, че оригиналът влага време в създаването на самата молекула, клинично изследване и други, а по-късно си обезпечава патент за интервал от 10-12 години. Когато той падне, се появяват генериците. Но те не би трябвало да създадат същия набор от клинични проучвания , с цел да произведат дадената молекула, тъй като тя към този момент е на пазара. Затова просто купуват лиценза. „ Взаимозамянаемостта, с цел да се назова едно лекарство генерик, би трябвало да е на 100% с оригинала “, добави икономистът.

Свързани публикации.. Позиция: Аркади Шарков - Какъв курс да поеме новият Министър на опазването на здравето? 0 ARPharM: Някои нови лечения може да са по-изгодни за НЗОК 0 ГЕРБ против мораториума върху частните лечебни заведения на Българска социалистическа партия 0

Данните на икономистите от ЕКИП за интервала 2005 - 2016 година демонстрират, че генеричното нахлуване е помогнало за икономисване на към 18% от бюджета за тази лекарствена група, тъй като ние сме създали за съответна лекарствена група. Тоест за 11 години Здравната каса е съумяла да спести към 10 млн. лева Експертът уточни още, че генеричното нахлуване при групата на медикаменти за артериална хипертония е осигурило спад на цената. Така през 2009 година НЗОК е заплатила медикаментите (от групата) или % от тях, а през 2016 година те са 81. Тези числа демонстрират, че междинната цена на тези медикаменти продължава да пада.

Още от диалога може да видите във видеото:

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР