Параграф 22 с решенията от ТЕЛК. Пациенти продължават да чакат

...
Параграф 22 с решенията от ТЕЛК. Пациенти продължават да чакат
Коментари Харесай

Болни остават без пенсии и помощи заради бавно преосвидетелстване

Параграф 22 с решенията от ТЕЛК. Пациенти не престават да чакат приблизително по шест месеца, с цел да бъдат преосвидетелствани, а това краткотрайно ги лишава от пенсии и обществени помощи, оповестяват пострадали пред БТВ.

След три инфаркта Валери Гицов е с 80% неработоспособност. Заради Коронавирус епидемията решението му е удължено доникъде на предходната година. Така през юли мъжът отива да получи пенсията си от 400 лв., само че пари за него няма. Трябвало да се яви за преосвидетелстване, а не е получавал уведомление. Подава документи и през септември му дават отговор да чака три месеца.

“Абсолютно надменно поведение. Напоследък съм и в сериозно положение, тъй като получавам пристъпи. Моите медикаменти са такива, че аз, в случай че не ги пия, за мене линийката на живота завършва ”, сподели Валери Гицов.

В случая на Валери се намесва омбудсманът. Диана Ковачева насрочва дата за средата на предишния месец. Издават решение, само че пари за него няма, до момента в който не мине срокът за обжалване - съгласно ТЕЛК 50 дни, само че по закон - 14. Валери даже няма желание да апелира.

От пациентските организации сигнализират, че в провинцията казусът се задълбочава.

“Имаше локален придворен, докторът на ТЕЛК. Комисията правеше по този начин, че хората, които имат потребност от решението за ТЕЛК, непосредствено си им споделяше – би трябвало да получа нещо отсреща, с цел да го получите. Имаше пациенти, които не получаваха решение или с доста дребен %, тъй като просто не са се отчели пред нея ”, сподели ръководителят на федерация “Български пациентски конгрес ” Иван Димитров. 

Всеки ден при омбудсмана на България се получават тъжби от пациенти, чиито ТЕЛК-ове са забавени. По предложение на Диана Ковачева предишния месец депутатите гласоподаваха на първо четене инвалидните пенсии да не бъдат спирани, до момента в който болният чака новото си решение. Все още обаче не е ясно по кое време това ще стане дефинитивно.

“Тези хора се намират в цялостна невъзможност, не получават своите инвалидни пенсии. Те са притиснати до стената, нямат вариант и по тази причина народните представители би трябвало с приоритет да прегледат този закон, с цел да им дадат опция да оцелеят ”, сподели Диана Ковачева.

“Признавам, че има проблем, насрочил съм среща с ръководителите на ТЕЛК-овете и шефовете на лечебните заведения, в които се намират ”, съобщи министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджедиев.

По сигналите на bTV от Министерството на здравеопазването се ангажираха с инспекция. Обмислят и нормативна смяна, която да редуцира процедурите пред ТЕЛК и НЕЛК, както и да усъвършенства изискванията на лекарите в комисиите.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР