Папата за първи път ще позволи на жените да гласуват

...
Папата за първи път ще позволи на жените да гласуват
Коментари Харесай

Папа Франциск дава на жените историческо право на глас на влиятелна световна среща

Папата за първи път ще разреши на дамите да гласоподават на авторитетна международна среща на епископите през октомври - ход, който беше приветстван като първи в историята, съобщи Би Би Си.

Новите правила, оповестени в сряда, ще дадат право на глас на пет религиозни сестри в Синода, който е папски съвещателен орган.

В предишното на дамите е било позволено да участват на събирането единствено като наблюдаващи.

Мъжете въпреки всичко ще дадат болшинството от гласовете на авторитетната колекция.

Въпреки това, промените се преглеждат като забележителна смяна за Римокатолическата черква, която от епохи е доминирана от мъже.

Базираната в Съединени американски щати Конференция за ръкополагане на дами, която се застъпва за дамите свещеници, назова промяната „ забележителна цепнатина в тавана на цветното стъкло “.

„ Години наред представители на Ватикана и епископи се съпротивляваха, увъртайки за какво на дамите не е разрешено да гласоподават. Неизречената причина постоянно е била сексизмът “, написа групата в Twitter.

В по-нататъшно спиране на традицията, папа Франциск разгласи, че правото на глас ще бъде разширено и до 70 ръчно подбрани членове на религиозната общественост, които не са духовници, което отдалечава синода от среща само на църковната подчиненост.

Папата, който поддържа промените, сподели, че се надява половината от присъстващитеда бъдат дами и също по този начин е наблегнато върху включването на младежи.

„ Това е значима смяна, не е гражданска война “, сподели кардинал Жан-Клод Холерих, топ уредник на Синода.

Кристофър Ламб, сътрудник във Ватикана за католическото новинарско издание The Tablet, сподели в програмата Newshour на BBC World Service, че измененията са „ доста значими “ и опит на папата да вземе по-приобщаващи решения за бъдещето на Църквата.

Той добави, че промените, засягащи дамите, отразяват " невиждан " разговор по въпроса за представителството на дамите, който се организира от известно време.

Ламб обаче предвижда, че папата ще се сблъска със „ забележителна опозиция “ от някои елементи на Църквата по отношение на това последно решение.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР