Папата желае да „продължи напред“ след критиките към Католическата църква в САЩ

...
НА БОРДА НА ПАПСКИЯ САМОЛЕТ (Ройтерс) – Папа Франциск призна
Коментари Харесай

НА БОРДА НА ПАПСКИЯ САМОЛЕТ (Ройтерс) – Папа Франциск призна в четвъртък, че неотдавнашните му забележки, призоваващи Католическата църква в САЩ като „реакционна“, са раздразнили перата, и добави, че иска да "продължи" от спора.

"Те се ядосаха, но нека да продължим, да продължим", каза Франциск на журналист в самолета, който го отвеждаше до Монголия.

През 10-те години след избирането му, папата беше критикуван от консервативните сектори на Църквата на САЩ, които се противопоставят на реформи като даване на повече роли на жените и миряните католици и превръщането на Църквата в по-приветлива и по-малко осъдителна към някои, включително ЛГБТ хора.

В понеделник йезуитското списание Civilta Cattolica публикува коментари, направени от Франциск по време на среща с йезуитски свещеници в Лисабон за Световния ден на младежта в началото на август.

Във въпрос и- сесия за отговор, португалски йезуит каза на Франциск, че по време на отпуск в Съединените щати е бил натъжен да види, че много местни католици, включително някои епископи, са враждебни към ръководството на папата.

„Видяхте това в Съединените щати ситуацията не е лесна: има много силна реакционна нагласа. Тя е организирана и оформя начина, по който хората принадлежат, дори емоционално“, отговори папата.

Религиозните консерватори в Съединените щати често се присъединяват към политически консервативните медии, за да критикуват папата по множество въпроси, като например изменението на климата, имиграцията, социалната справедливост, призивите му за контрол върху оръжията и противопоставянето му на смъртното наказание.

(Репортаж от Фил Пулела, текст от Алвизе Армелини, редакция от Ник Макфи)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР