Папа Франциск заяви, че понтифексите, които абдикират вместо да управляват

...
Папа Франциск заяви, че понтифексите, които абдикират вместо да управляват
Коментари Харесай

Папите се избират пожизнено, абдикацията не трябва да става мода, каза Франциск

Папа Франциск съобщи, че понтифексите, които абдикират вместо да ръководят до живот, не би трябвало да се трансформират в " мода " в Римокатолическата черква и това би трябвало да се случва единствено при в действителност изключителни условия, съобщи " Ройтерс ".

Коментарът, изработен в персонални диалози с сътрудници йезуити по време на неотдавнашното му пътешестване до Демократична република Конго, се разграничава от предходни изявления на Франциск, че по-дългата дълготрайност на живота и подобренията в медицината могат да трансфорат пенсионираните папи в традиция в Църквата.

Вестник " Ла Стампа " разгласява думите му в четвъртък в публикация на отец Антонио Спадаро, основан в Рим йезуитски духовник, който участва на срещите и написа за тях по-късно с разрешението на папата.

На 2 февруари в Киншаса Франсиск беше запитан за известия в медиите, че може да се отдръпна.

 Папа Франциск е изправен пред Папа Франциск е изправен пред " революция " в Църквата

Той повтори коментар, изработен първо пред испански вестник през декември, че няколко месеца след избирането му през 2013 година е дал на чиновник на Ватикана писмо за абдикация, което да бъде употребявано при положение, че някой ден претърпи тежко здравно положение и остане за непрекъснато в безсъзнание, некадърен да взема решения.

" Това обаче по никакъв метод не значи, че пенсионирането на папите би трябвало да стане, да кажем, мода, нещо обикновено ", акцентира той.

" Вярвам, че папското служение би трябвало да е доживотно. Не виждам причина да не бъде по този начин... историческата традиция е значима. Ако вместо това слушаме злословия, ще би трябвало да сменяме папите на всеки шест месеца ", сподели Франциск.
През 2013 година папа Бенедикт, аргументирайки се с нежното си физическо и психическо здраве, стана първият абдикирал понтифекс от 600 години. Той живя още близо 10 години и, съгласно негови доближени, е бил с ясна мисъл до няколко дни преди гибелта си предходната година.

Бенедикт продължи да написа и приема гости, които от време на време разкриваха казаното от него, подхранвайки консервативна, носталгична католическа секта, недоволна от папството на Франциск.

Неговите близо 10 години като почетен папа бяха един от най-противоречивите интервали в актуалната история на Църквата. Въпреки че Франциск постоянно сравняваше това, че Бенедикт живее във Ватикана, с това да има дядо в къщата, книга от най-близкия асистент на Бенедикт разкри напрежението, до момента в който двама мъже, облечени в бяло, живееха в дребния град-държава.

Тонът на мненията на Франциск към африканските йезуити беше в емфатичен контрастност с потребления от него в предишното, когато се обсъждаха вероятни оставки на папи, в това число на самия него.

Връщайки се от Канада през юли предходната година, Франциск сподели, че напредването на възрастта и болесттите, в това число проблем с коляното, който го принуждава да употребява бастун и инвалидна количка, са го предиздвикали да осъзнае, че би трябвало да понижи темпото " или да реши да се отдръпна ". През август той съобщи, че папите, които абдикират, са смирени.

 " Долу ръцете от Африка ", сподели папата на богатия свят

През 2014 година Франциск сподели, че отдръпването на Бенедикт година по-рано не би трябвало да се преглежда като " неповторим случай " и че с него Бенедикт се е трансформирал в " институция, която отвори врата, вратата на почетните папи ".

В диалога си с африканските йезуити този месец Франциск уточни, че личното му отдръпване по здравословни аргументи " не е в дневния ми ред за момента ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР