Папа Франциск се извини днес за злото, причинено на коренното

...
Папа Франциск се извини днес за злото, причинено на коренното
Коментари Харесай

Папата поиска прошка за злото, сторено на коренното население на Канада

Папа Франциск се извини през днешния ден за " злото ", породено на коренното население на Канада. Това се случи в първия ден от шестдневната му аудиенция, отдадена на казуса с десетилетията злоупотреби в католическите институции.

Молбата на водача на 1,3 милиарда католици в света беше посрещната с овации от навалица от хора от Първите народи, метиси и инуити в Масквасис, в западната част на провинция Албърта. Някои от тях са били отнети от фамилиите си като деца вследствие на политика, жигосана като " културен геноцид ".



" Съжалявам ", сподели 85-годишният понтиф, който остана седнал, до момента в който произнасяше обръщението си на мястото на едно от най-големите от печално известните някогашни канадски училища-интернати за деца от коренното население.

" Смирено апелирам за амнистия за злото, осъществено от толкоз доста християни против коренното население ", сподели папата, като публично призна, че " доста членове на църквата " са сътрудничили в " културното заличаване и насилствената асимилация ".

Няколкостотин души, доста от които в обичайни дрехи, участваха дружно с канадския министър-председател Джъстин Трюдо и Мери Саймън - първият генерал-губернатор на страната от коренното население.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР