Папа Франциск ръководи службата на Разпети петък в базиликата Свети

...
Папа Франциск ръководи службата на Разпети петък в базиликата Свети
Коментари Харесай

Папата води службата на Разпети петък в базиликата Свети Петър

Папа Франциск управлява службата на Разпети петък в базиликата " Свети Петър " преди нощната върволица в Колизея в Рим, съобщи Ройтерс.

Днес е Разпети петък за католиците - ден, на който те о тбелязват гибелта на Исус Христос на кръста, отбелязва организацията.

Франциск ще управлява службата на великденското бдение на следващия ден, а по-късно в неделя ще отслужи великденското свещенодействие , ще насочи благословия и ще прочете речта си " Урби ет орби " ( " Към града и към света " ) от централния балкон на площада " Свети Петър ".

87-годишният папа, който има п роблеми с подвижността и дихателната система , дойде в базиликата " Свети Петър " в инвалиден стол.

В предходни години Франциск започваше службата като заставаше на колене на мраморния под на базиликата, само че физическото му положение към този момент не му разрешава да прави това , отбелязва Ройтерс. Вместо това той се отдаде на тиха молитва пред олтара от инвалидния си стол.

По-късно през днешния ден Франциск ще води процесията " Кръстен път " (Via Crucis) в Колизея, по време на която участниците обикалят античната римска сцена, слушайки размисли за вярата и носейки кръст, с цел да пресъздадат последните часове на Исус.

Светият отец персонално е написал тазгодишните размисли, което се случва за първи път, откогато бе определен преди 11 години, отбелязва Ройтерс. В тях са включени похвали за кроткостта и прошката в отговор на злодеяния , както и молебствия за преследваните християни и жертвите на войната.

Папата, който призовавал Църквата да стане по-малко доминирана от мъже, ще изкаже също похвални слова за дамите, които са утешавали Исус, до момента в който е носел кръста, и ще се помоли за " тези (жени), които в наши дни са експлоатирани и са жертва на несправедливости и унижения ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР