Папа Франциск промени църковния закон, за да разреши официално на

...
Папа Франциск промени църковния закон, за да разреши официално на
Коментари Харесай

Папата промени църковен закон и разреши на жените да участват в литургии

Папа Франциск промени църковния закон, с цел да позволи публично на дамите да извършват някои второстепенни действия по време на литургия, като в същото време удостовери, че те не може да бъдат ръкополагани в духовнически ранг, съобщи Асошиейтед прес.

Франциск направи публично нещо, което към този момент е нормална процедура в доста региони на света - дамите мирянки да могат да вземат участие в служението на Лектората и Аколитата, т.е. да четат от Светото писание и приготовление на светото причестяване.

Папата сподели, че по този метод желае да усили признанието на " скъпия принос " на дамите в църквата, като в същото време акцентира, че прави разлика сред служенията на ръкоположените свещеници и тези, които могат да се правят и от миряни. Ватикана резервира свещеническите санове единствено за мъже, макар че съгласно историци е имало и дами свещеници в раннохристиянската черква, отбелязва АП.

Бившата редакторка на женското списание на Ватикана Лучета Скарафия съобщи, че тези промени просто придават формален темперамент на нормалната процедура, като в същото време ясно акцентират, че свещеници могат да са единствено мъже.

" Това затваря вратата към свещеническите санове за дамите. Тези промени са стъпка обратно за дамите ", сподели тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР