Папа Франциск призова днес за конкретни стъпки за край на

...
Папа Франциск призова днес за конкретни стъпки за край на
Коментари Харесай

И папата предупреди за опасност от ядрена катастрофа в Запорожката АЕЦ

Папа Франциск прикани през днешния ден за съответни стъпки за завършек на войната в Украйна и за отбягване на заплахата от нуклеарна злополука в Запорожката АЕЦ, съобщи Ройтерс.

Вчера Международната организация за атомна сила (МААЕ), че неин екип инспектори ще посети окупираната от Русия украинска атомна електроцентрала след няколко дни, в случай че договарянията за достъп приключат сполучливо.

Русия и Украйна неведнъж се упрекнаха взаимно в обстрел на Запорожката АЕЦ. Най-голямата атомна централа в Европа попадна под съветски надзор малко след началото на нашествието на 24 февруари. Организация на обединените нации прикани зоната да бъде демилитаризирана, отбелязва Ройтерс.

" Надявам се, че ще бъдат направени съответни стъпки, с цел да се постави завършек на войната и да се предотврати заплахата от нуклеарна злополука в Запорожката " АЕЦ, съобщи папата на обичайна си седмична обща визита в сряда. 

Тази седмица тя съответства в деня, когато Украйна отбелязва 31-ата годишнина от своята самостоятелност от Съветския съюз и се навършват шест месеца от началото на съветската инвазия в страната.

Главата на Римокатолическата черква осъди войните, като ги назова " безумство ", и загатна гибелта на Даря Дугина - щерка на известния съветски ултранационалист Александър Дугин - която почина в колата си при бомбена детонация край Москва в събота. " Невинните заплащат поради войната, почтените ", сподели той.

Москва упрекна за убийството украински сътрудници - изказване, което Киев отхвърли.

Папа Франциск сподели още, че търговците на оръжие, които печелят от войната, са " нарушители, които убиват човечеството ". 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР