Папа Франциск премахна още една привилегия на висшите прелати на

...
Папа Франциск премахна още една привилегия на висшите прелати на
Коментари Харесай

Революция: Какво става с кардиналите във Ватикана

Папа Франциск отстрани още една привилегия на висшите прелати на Светата католическа черква – нейните кардинали и епископи отсега нататък ще бъдат съдени за закононарушенията им поредно от първата, втората и третата инстанция на Трибунала на Ватикана, а не както ставаше до момента напряко от третата и последна инстанция – Касационния съд.

Мярката се съдържа в публикуваното в петък по здрач апостолическо писмо на Светия отец, което постановява коренни промени в кампетенциите на правните органи на страната Ватикан.

Папата цитира в поддръжка на смяната документите, върху които е градена през вековете Католическата черква и които проповядват до един тъждество на всички хора пред земния съд и пред съда на Господ Бог. Франциск акцентира, че това се отнася най-много за духовните пастири, които освен би трябвало да направляват паството си с думи, само че и да бъдат образец с житейското си държание.

В мненията си на документа експертите по проблемите на Светия трон акцентират, че той е плод на опитите на папа Франциск да спре най-много корупцията, устрема към замогване, педофилството и други закононарушения измежду висшите прелати.

„ Ватиканолозите “ в Рим обаче категорично акцентират, че с апостолическото си писмо от петък папа Франциск си печели нови врагове в лоното на Католическата черква, които наред със старите желаят преждевременното му премахване от престола на Свети Петър, отбелязва Монитор.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР