Папа Франциск, който пристигна днес на тридневно посещение в Румъния,

...
Папа Франциск, който пристигна днес на тридневно посещение в Румъния,
Коментари Харесай

Папа Франциск разговаря с румънския патриарх Даниел

Папа Франциск, който дойде през днешния ден на тридневно посещаване в Румъния, се срещна с румънския патриарх Даниел и с членовете на Св. Синод на Румънската православна черква, заяви Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция.

На срещата си с Франциск патриарх Даниел съобщи, че папа Йоан Павел Втори и патриарх Теоктист, които се срещнаха по време на предходното папско посещаване в Румъния през 1999 година, бяха радетели на Христовата религия и в активността си усещаха помощта на Исус Христос.

Главата на Румънската православна черква акцентира, че и двамата починали религиозни водачи са имали общ нравствен опит, като са познали сложните години на комунистическия режим, когато Църквата беше маргинализирана и преследвана. "В тази връзка нашите прародители ни зоват и нас през днешния ден да пазиме и да проповядваме вярата в Иисуса Христа и християнските полезности в една Европа, която беше секуларизирана, с цел да предадем на младото потомство вярата в милостивата обич на Христа към света и вярата във безконечния живот на човешката персона. Още повече те ни зоват да изповядваме, да насърчаваме обичайното християнско семейство, формирано от мъж, жена, деца, в една Европа, която бързо остарява ", сподели румънският патриарх.

Патриарх Даниел сподели още, че "проповядването на Христовото Евангелие през днешния ден значи да съберем в едно богослужението с човеколюбието, молитвата със общественото деяние в помощ на бедните, болните и маргинализираните ".

По-рано папа Франциск се срещна и с министър-председателя на Румъния Виорика Дънчила, която посочи пред него потребността от единение и взаимност на европейско ниво. Тя акцентира вниманието, което Румъния отдава на религиозната независимост и загатна интернационалната конференция, проведена през юни от румънското държавно управление, отдадена на екуменическия разговор и включена в календара на румънското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Сред тематиките на диалога на Франциск и Дънчила е била и миграцията, на която Европейски Съюз и държавите-членки би трябвало да намерят най-адекватните отговори.

В словото си пред формалните лица в президентския замък Котрочени след формалното си посрещане папа Франциск съобщи, че за посрещането на проблемите на новия стадий в човешката история би трябвало да бъде открито съдействие сред политическите, икономическите, обществените и духовните сили. Папата прикани да не се отхвърляме от "най-благородното предопределение на страната - да се грижи за общото богатство на своя народ ".

В тирада, произнесена в новоизградената Национална катедрала в Букурещ, румънският патриарх Даниел благодари на папа Франциск за помощта, която даде починалият папа Йоан Павел Втори за построяването на храма, заяви Аджерпрес.

През 1999 и 2002 година папа Йоан Павел Втори даде на починалия румънски патриарх Теоктист финансова поддръжка за храма на стойност 200 хиляди $.

По-рано, на среща с членовете на Св. Синод на Румънската православна черква, папа Франциск сподели, че глобализацията е съдействала за премахване на полезностите на народите и прикани хората да не капитулират пред "изкушението на културата на омразата и индивидуализма ". Папата сподели, че добър образец дават румънските православни общности, които си сътрудничат доста добре с доста католически диоцези в Западна Европа. "Нека Светият дух ни обнови, Светият дух, който отхвърля еднообразието и обича да образува единството в неговото най-красиво и хармонично разнообразие.

Аз възобновявам тук моята признателност и ви убеждавам в моята и на Католическата черква обвързаност, другарство и молитва ", сподели Франциск.

След визитата в православната Национална катедрала папа Франциск се насочи към католическата катедрала "Св. Йосиф " с създаден в Румъния Папамобил. По пътя той беше приветстван от хиляди румънци, които развяваха флагове на Румъния и на Ватикана.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР