Пантеонът на загиналите български воини в Сръбско-българската война през 1885

...
Пантеонът на загиналите български воини в Сръбско-българската война през 1885
Коментари Харесай

Пантеонът на загиналите в Сръбско-българската война тъне в разруха

Пантеонът на починалите български воини в Сръбско-българската война през 1885 година край Сливница тъне в съсипия. Построен посредством фондация " 13 века България” с дарителски средства от признателния български народ, както гласи и плочата на монумента, с цел да помним една от най-големите прояви на български национализъм, през днешния ден е тъжно безстопанствен, предава Bulgaria ON AIR.

Дори съботният тъмен януарски ден не изглеждаше задоволително сив пред стърчащата арматура от аления бетон. Стъпалата се ронят, тук-там са изкъртени. Внушителният мавзолей е построен от червен железобетон и е във формата на пресечена пирамида. В централната му част е издигната скулптура от кварцит на жена, символизираща Майка България, скърбяща за изгубените си рожби, оповестява БГНЕС.

Любопитен факт е, че колосите на Мемнон в Египет, както и саркофагът на Наполеон в Дома на инвалидите в Париж са построени от кварцит. Според известните данни, кварцитът за пантеона е подарен от Русия. Някога посетителите са чели имената на падналите военни командири от бронзови паметни плочи, само че след години на давност и похищения, през днешния ден седят единствено елементарни алуминиеви табла.

В близкото село Гургулят като че ли времето е спряло. А пътят до там е отчайващо разрушен. Дали поради времето на пандемия или през зимата в този завършек на България е по този начин, само че жива душа по улиците няма. На кметството е посочен телефон, в случай че някой има потребност. Боевете, които са се водили преди 135 години на територията на Сливница, са военна отбрана на Съединението на България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР