Панихида в памет на народните будители беше отслужена на Новоселските

...
Панихида в памет на народните будители беше отслужена на Новоселските
Коментари Харесай

Сливен се поклони пред делото на Добри Чинтулов и заслужилите културни и просветни деятели

Панихида в памет на националните будители беше отслужена на Новоселските гробища. Събитието се провежда от Община Сливен в партньорство с „ Мати Болгария “ и Сливенската митрополия.

Зам.кметът Стоян Марков постави цветя на гроба на една от най-ярките персони на Сливен Добри Чинтулов, както и на други заслужили културни и просветни деятели.

„ Днес сме още веднъж към гроба на великия сливналия Добри Чинтулов – създател, преподавател, книжовник. Създател е на произведения, които пеят и описват за България, припомнят ни, че би трябвало да помним и почитаме нашето минало и да мислим за нашето бъдеще. Днес скланяме глави пред всички български будители, живели, творили и отдали цялата си активност за предпазване на българския дух “, сподели в словото си Стоян Марков.

„ Днес още веднъж сме пред гроба на първия новобългарски стихотворец, който ни е завещал песните си и любовта си към родината. Именно на него изискуем и развиването на просветата в нашия град. Но и в този момент имаме потребност от будители в това сиво безвремие. Днес ние самите би трябвало да бъдем вдъхновители, да бъдем образец за хората, които са към нас. Във време на глобализация дано запазим нашата еднаквост и да си даваме сметка за това какво оставяме след себе си “, съобщи от своя страна ръководителят на Сдружение „ Мати Болгария “-Сливен Дора Пондалова.

Неслучайно Сливен се гордее със своя съгражданин Добри Чинтулов и отдава респект към неговото дело. Произведенията му се учат и до през днешния ден, а едно от най-значимите „ Стани, стани, левент балкански “ звучи всеки ден тъкмо в 12 часа от часовниковата кула на Общината. Автор е също на „ Вятър ечи, Балкан стене “, „ Къде си, вярна ти обич национална “ и доста други.

Отбелязването на 1 ноември ще продължи с факелно шествие на представителни групи от учебните заведения в Сливен. То ще стартира в 17 часа от „ Розова градина “, ще премине по бул. „ Цар Освободител “ и ще завърши пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци, където ще бъде поднесен гирлянд. В 18 часа в залата на Драматичен спектакъл „ Стефан Киров “ стартира празничният концерт на учебно заведение „ Константин Константинов “, което отбелязва 40 години от основаването му.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР