Пандемията от коронавируса е предизвикала рязко увеличение на измамите при

...
Пандемията от коронавируса е предизвикала рязко увеличение на измамите при
Коментари Харесай

Европол: Драстичен ръст на измамите при онлайн пазаруване

Пандемията от ковид е провокирала внезапно нарастване на измамите при онлайн извършване на покупки, предизвести в четвъртък европейската полицейска организация и съобщи, че нарушителите не престават да се възползват от жертвите си, които работят от вкъщи си.

Опасенията от заразяване с вируса доведоха до внезапно увеличение на извършването на покупки онлайн, което от своя страна докара до забележителен растеж на измамите с доставки през втората година на пандемията, се споделя в годишния отчет на Европол за киберпрестъпността.
 Арести от Европол в 9 страни, измежду които България, за търговия в тъмната мрежа Арести от " Европол " в 9 страни, измежду които България, за търговия в тъмната мрежа
В интернационална полицейска акция са задържани 150 обвинени в пазаруването или продаването на противозаконни артикули онлайн, в границите на една...

" Удължаването на интервала на блокиране в цяла Европа докара до редица нови благоприятни условия за електронна търговия, които постоянно се оказват цел за нарушителите ", съобщи основаната в Хага организация.

" Престъпниците оферират артикули и получават заплащане без доставка, излъгват онлайн магазини със слаби ограничения за сигурност или употребяват услугите за доставка като фишинг примамки ", сподели тя.

Особено мобилните телефони са цел на незаконни групи, които се показват за служби за доставка, като се преструват, че оферират информация за пратка, само че в реалност се надяват да получат данни за сметката и кредитната карта на жертвата. Това включва изпращане на известия посредством SMS на мобилни телефони - процедура, наричана " smishing ".

Междувременно тъмната мрежа продължи да бъде главното място за пазар на противозаконна активност, макар неотдавнашните триумфи на международната полиция при унищожаването на противозаконни уеб страници като DarkMarket през януари.
 Европол разруши машинация с онлайн търговия, осъществявана от България Европол разруши машинация с онлайн търговия, осъществявана от България
В понеделник европейската полиция заяви, че е прекратила машинация с онлайн търговия, осъществявана от България, при която немски инвести...

Европол съобщи, че криптовалутите като Биткоин и Монеро остават най-популярната форма на заплащане за противозаконни артикули и услуги в тъмната мрежа.

Изглежда, че оръжията все по-често се търгуват в тъмната мрежа, както и посредством криптирани чат групи. Новите оръжия, като да вземем за пример тези, направени посредством триизмерни принтери, също са във напредък. Така да вземем за пример през септември предходната година испанската полиция разруши работилница, в която са се произвеждали такива оръжия. Там чиновниците на реда са иззели шаблони за оръжия, изтеглени от тъмната мрежа, и няколко триизмерни принтера, " един от които е бил в развой на печатане на малко огнестрелно оръжие ", съобщи Европол.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР