Пандемията от коронавирус засегна всички обществени процеси през изминалата година.

...
Пандемията от коронавирус засегна всички обществени процеси през изминалата година.
Коментари Харесай

Радев събра здравните експерти заради изборите, правят протокол вот при карантина


" Пандемията от ковид засегна всички публични процеси през миналата година. Това бе годината на лекарите и медицинските експерти, които освен поставиха големи грижи за запазването на здравето и живота на българите, само че и със своите експертни мнения влияеха върху всички сфери на публичния и политически живот ". Това сподели президентът Румен Радев, който сартира съвещания за предприемането на нужните ограничения за провеждането на обективен и транспарантен избирателен развой, който да подсигурява правото на глас и здравето на българските жители.



Днес в президентството президентът разиска готовността на страната ни за избори с министъра на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов, основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев и ръководителя на Националния имунизационен щаб проф. Красимир Гигов.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

" Вие нееднократно сте заявявали, че пандемията няма да отшуми скоро и би трябвало да стартираме да живеем с ковид, в това число и да организираме и проведем избори ", обърна се той към тях.

" Провеждането на избори в такава конюнктура е предизвикателство както за управляващите, по този начин и за здравната система, тъй като изисква отчитането на редица фактори, обмисляне и образуване на редица здравни ограничения. Такива избори се организираха в редица страни, тъй че има интернационален опит ", сподели президентът.

" Като президент за мен е извънредно значимо да се подсигурява както конституционното право на избор на българите, по този начин и тяхното здраве ", добави Радев.

Той желае от здравните управляващи да чуе какви са прогнозите за развиването на пандемията ; в каква степен тя ще бъде повлияна от процеса на ваксиниране; какво придвижване се чака на броя на карантинираните хора; какви здравни ограничения се плануват освен за изборния ден, само че и за предизборната акция, както и по какъв начин виждат да гласоподават хората под карантина и в изолираност.

Румен Радев прикани да се оставят на назад във времето политическите аспекти, с цел да се изяснят допустимо най-пълно медицинските аспекти на развиване на пандемията.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

" Изработваме протокол за осъществяване на изборите в пандемична обстановка ". Това рапортува здравният министър Костадин Ангелов пред президента Румен Радев.

Ангелов изясни, че ще се мисли по какъв начин да гласоподават хората под карантина. По думите му е значимо и да се подсигурява сигурността на всички чиновници, ангажирани с провеждането на избори.

Професор Ангелов увери, че обстановката се следи и в случай че би трябвало, протоколът ще се актуализира в придвижване.

" В интерес на всички български жители е да осигурим провеждането на безвредни и почтени избори. Това няма да е по никакъв начин лесна задача. За да бъдем толкоз деликатни има няколко аргументи ", изясни доцент Кунчев.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

По думите му едната причина е до каква степен ще запазим позитивната наклонност на спада на заболеваемостта.

" Изчакваме и въздействието на миналите празници, което евентуално ще увеличи леко броя на инфектираните, макар че общото ми мнение е, че ограниченията като цяло се съблюдаваха ", съобщи доцент Кунчев.

По притеснителна обаче е появяването на новите два варианта - от Англия и Южна Африка. " От значение е и натрупването на контингент на преболедували и ваксинирани, колкото повече такива хора имаме, толкоз е по-малък терена на вируса ", изясни доцент Кунчев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР