Пандемията от коронавирус превърна 2020 г. в година на безпрецедентни

...
Пандемията от коронавирус превърна 2020 г. в година на безпрецедентни
Коментари Харесай

Пандемията се превърна в неочакван дар за американските фондови борси. Какво следва?

Пандемията от ковид трансформира 2020 година в година на невиждани събития. Едно от тези събития бе внезапният срив и скоростното възобновяване на фондовия пазар, написа Пати Дом за Си Ен Би Си.

Достигнатите рекордни стойности на фондовите тържища са в ослепителен контрастност с действителната стопанска система, която се възвръща с мудно движение. Много бизнеси са на ръба на банкрут, като повече от 10,7 млн. американци са без работа.

Ралито на американския фондов пазар бе ускорено в допълнение през последните седмици, откакто няколко страни утвърдиха ваксини против COVID-19 и започнаха имунизация на популацията.  Макар че досега имунизацията е лимитирана до медицински лица, възрастни хора и уязвими групи, очакванията, че тя скоро ще докара до разхлабване на ограниченията против разпространяването на ковид и до възстановяване на икономическото възобновяване, дадоха подтик на тържищата.

„ Едно от нещата, които пандемията показва съвършено, е фактът, че фондовите пазари са механизми, фокусирани върху бъдещето “, разяснява Майкъл Ароне, основен капиталов пълководец в State Street Global Advisors. „ Това бе главната тематика през цялата година, до момента в който вложителите се чудеха по какъв начин фондовите пазари се показват толкоз добре, когато стопанската система и пазара на труда са в толкоз сложна обстановка. Бъдещите упования са по-важни от актуалните условия “, добави той.

Срива и възобновяване на пазара си движеха редом на отговор на Съединени американски щати на пандемията. Имаше потрес и боязън, последвани от очаквания за възобновяване. След това пристигна утвърждението на имунизацията на Pfizer и BioNTech, а с него и следващото рали на пазарите.

 „ Обикновено е нужно някакво изцяло ненадейно събитие, с цел да се стигне до цялостен провал на пазара. Миналата година никой не очакваше, че ще имаме подобен проблем с вирус през 2020 година “, разяснява Сам Стовал, основен капиталов пълководец в CFRA. „ Всички дават годишните си прогнози при започване на декември, тъй че в случай че пазарът се показва добре на 19 февруари, множеството хора ще са на мнението, че годината ще бъде добра. Тогава никой не мислеше, че вирусът ще бъде събитие, което ще промени изцяло света, само че резултатите са забележими през днешния ден “, добави той.

Коронавирусът форсира доста доста трендове, които към този момент бяха почнали да получават инерция.

„ Всичко стана толкоз бързо. Стигнахме от пик докрай в границите на 33 календарни дни, което бе три пъти по-бързо от мечия пазар през 1987 година На 19 февруари бе доближат рекорден връх, последван от 34-процентов срив за един месец. По-късно от Федералния запас обявиха, че ще създадат всичко нужно, с цел да поддържат стопанската система, а пазарът доста добре знае, че не се залага против централната банка. Така на 18 август още веднъж бяхме на нулата, което е най-бързото възобновяване от сходен спад. След това последваха 19 нови върха “, сподели Стовал.
Предстои ли промяна?

S&P 500 е повишен с повече от 65% от най-ниското равнище през март и е повишен с близо 16% за годината. Nasdaq е напреднал с цели 44% през 2020 година Стовал и други специалисти считат, че не би било изненадващо, в случай че при започване на новата година има промяна на пазара.

„ Винаги има необичайно разминаване сред фондовите пазари и стопанската система, с изключение на в началните стадии на рецесията, когато всичко се срутва. Ранните вести за краха на стопанската система смазват фобдовите пазари, само че възобновяване им нормално е доста по-бързо от това на стопанската система “, отбелязва Крис Рупки, основен финансов икономист в MUFG Union Bank

„ Единствената разлика в този случаи е, че показателите на фондовите тържища доближиха до равнища, които не сме виждали преди. Не сме имали сходни оценки от времето на дотком-балона в края на 90-те години “, добави той.

. Начинът, по който вложителите гледат на пазара през днешния ден е по друг, като това може да е пряк резултат от удара, нанесен от пандемията върху стопанската система.

„ Обикновено, когато имаме стопански спад, хората се насочват към секторите на комуналните услуги, опазването на здравето и потребителски артикули от първа необходимост… По време на обичаен спад вложителите разчитат на отбранителните браншове “, сподели Тобиас Левкович от Citigroup.

Тази година секторът на комуналните услуги е надолу с 5%. Този на опазването на здравето обаче се е повишил с 10%.

„ В света на Коронавирус „ отбранителни “ са тези акции, от които може да се чака напредък, когато няма подобен в стопанската система. Пример за това е колосът в онлайн търговията Amazon, чиито акции напреднаха с 80% от началото на годината “, добави той.

Оставане у дома против възобновяване

Когато фондовият пазар съумя да излезе от пропастта, в която бе попаднал, вложителите залозиха на акциите, които ще се оправят добре в изискванията на работа от у дома и образование на учениците от разстояние. Те наказаха акциите на фирмите, чиито бизнес към този момент не беше съответстващ, като да вземем за пример авиопревозвaчите и операторите на круизни кораби.

След като имунизациите станаха действителност, те започнаха да купуват акции на компании, които ще са показват добре при възобновяване на стопанската система.

„ Станахме очевидци на навлизането на дребни вложители на пазара по метод, които до момента не е виждан. Те започнаха да дефинират рисковете, което е нещо ново. Търговците на дребно нормално нямат сходно въздействие “, разяснява Джей Джей Кинахан от  T.D. Ameritrade.

Той изясни, че дребните вложители могат да търгуват скъпи акции, като тези на Tesla и Amazon, посредством пазара за варианти. По думите му доста от тези дребни вложители са млади и неопитни в търговията. Милениалите са 30% от клиентите на T.D. Ameritrade, което съставлява растеж с 35% спрямо три години обратно във времето.

С положителното показване на фондовите тържища пристигна и взрив на първичните обществени предлагания.

„ В момента има големи упования. Въпросът е допустимо ли е да отговорим на тези упования. Какво ще стане с цялостният пазар? “, пита Кинахан, като прибавя, че ще е забавно да се наблюдава дали огромните печеливши от пандемията като Peloton и Zoom ще продължат мощното си показване, откакто светът се върне към естественото.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР