Пандемията от Covid-19 ни накара все по-често да говорим и

...
Пандемията от Covid-19 ни накара все по-често да говорим и
Коментари Харесай

Доц. Карчева: Трудно можем да се справим с пандемията, ако не сме единомислещи

Пандемията от Covid-19 ни накара все по-често да приказваме и за публичното здраве. Но какво съставлява то, от кого зависи, по какъв начин се опазва?

" Общественото здраве не е мода като термин в всекидневието ни ", сподели пред БНР доцент доктор Милена Карчева, декан на Факултет " Обществено здраве " в Медицинския университет в Плевен и напомни, че още преди век учени са дефинирали какво съставлява като просвета:

" Ако би трябвало с две думи да формулираме какво значи публично здраве - това е с тремеж към физическо и психологично благоденствие, който е за повишение на стандарта на живот и възстановяване на взаимоотношенията на хората ".  
Доц. Карчева акцентира, че в понятието " публично здраве " не би трябвало да се мисли единствено за действия, осъществявани от медицински експерти , а въобще - всички хор в обществото са виновни за подобряването на физическото и психическото оцеляване на всеки субект.
" В изискванията на пандемия е значимо да носим споделена отговорност в отношението по отношение на близките , с цел да се оправим с нея, би трябвало да заложим на науката и на профилактиката.... В развиването на медицината насъбраният опит е посочил, че имунизациите избавят ", сподели тя и посочи, че почита персоналния избор на всеки дали да се имунизира, само че изрично съобщи, че не споделя разбирането за безнаказаност към обществото на хората, отказващи да си слагат ваксина:

" Има правила и би трябвало да се съобразяваме с тях, тъй като сме част от едно общество. В международен мащаб се видя, че мъчно можем да се оправим, в случай че не сме единомислещи и единодействащи ".

Интервюто на Латинка Светозарова с доцент доктор Милена Карчева в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР