Пандемията изправи здравната ни система пред много предизвикателства. Много хора

...
Пандемията изправи здравната ни система пред много предизвикателства. Много хора
Коментари Харесай

Министър Сербезова съобщава кои мерки отпадат и кои остават след 1 април НА ЖИВО

Пандемията изправи здравната ни система пред доста провокации. Много хора изгубиха борбата с COVID-19. За техните околните животът в никакъв случай няма да е същият. Връщането към нормалността е релативно. Всеки пети страда от пост Коронавирус признаци в продължение на месеци. Пострадаха доста браншове. В света към 100 млн. души изгубиха работата си. Дългосрочни са следствията в областта на образованието, мнозина страдат от депресии и тревога. Така заключи случилото се в последните две години министърът на опазването на здравето Асена Сербезова по време на конференция във връзка анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура.

На брифинга вземат участие и заместник-министърът на опазването на здравето доктор Петър Грибнев, основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, началникът на политическия кабинет на министъра и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК доцент Васил Пандов.

" />

Тя уточни, че е време страната ни да направи идната крачка и да се върнем към живота подобен, какъвто е бил преди март 2020 година здравните министър цитира и социологическо изследване, съгласно което 70% от българите желаят по-леки ограничения, а 20% са за противоположното мнение. Привърженици на рестриктивните мерки са най-вече възрастните хора, които са с съпътстващи болести, само че даже измежду тях към този момент има доста последователи на отпадане на ограниченията.

Министър Сербезова напомни, че от 1 април отпадат ограниченията, свързани със наложително носене на маски на закрито, съблюдаване на отдалеченост, ограничавания на броя на лицата, които участват на публични места. Училищата ще могат да се върнат в образователните заведения. Също по този начин отпада възбрана за рандеву в лечебните заведения и обществените услуги.

В идващите 3 месеца остава опцията НЗОК да заплаща средства за работа при неподходящи условя. Удължават се и експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, при които срокът на валидност е изминал по време на изключителното състояние.

„ България задържа равнища на най-ниска заболяемост. Когато и да бъде взето решение за излизане от пандемията, постоянно ще поражда въпроса за какво в този момент. Връщането към естественото е нещо, което всички желаем. Но с цел да избегнем рисковете, би трябвало да оставим част от най- леките ограничения като съблюдаване на физическа отдалеченост. Изследване потвърждава, че спазването на отдалеченост понижава 5 пъти риска от заразяване”, уточни доцент Кунчев.

И добави, че във връзка с носенето на маски е потвърдено, че те защищават. Те остават целесъобразни в градски превоз, при скупчване на доста хора навън, в неприятно вентилирани обекти и други Ще остане в действие и потреблението на дезинфектанти.

„ Тези ограничения въздействат освен на COVID-19, само че и на другите вирусни инфекции. Сами вижтате, че поради рестриктивните мерки те понижиха с пъти в България”, съобщи той.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР