Пандемията Covid-19 задълбочава така наречените здравни неравенства, сочат анализи на

...
Пандемията Covid-19 задълбочава така наречените здравни неравенства, сочат анализи на
Коментари Харесай

КНСБ: Пандемията задълбочава здравните неравенства


Пандемията Covid-19 задълбочава по този начин наречените " здравни неравенства ", сочат разбори на КНСБ, представени от БНР. Тези неравенства са подбудени от високите разноски за здраве, които семействата вършат – приблизително 30 % от приходите им.

Разходът при бедните семейства е доста по-голям - от 50 до 118 %, и се постанова да теглят заеми за прегледи, лекарства и лекуване. Според синдиката по-бедните общности са изложени и на по-голям риск от Covid-19.

Разходите за здраве при семействата са непропорционално високи по отношение на приходите им. Те водят до така наречен " здравни неравенства ", които са мощно изразени при хората с приходи под линията на беднотия, изясни икономическият специалист на КНСБ Любослав Костов.

" До към 30% приблизително от приходите на хората през последните години са отивали за някакви разноски за здраве, медикаменти, хоспитализация, прегледи при лекари - освен това в интервала преди коронавирусната рецесия. Ако вземем хората с минимални приходи и хората с минимална пенсия, то там % нараства с сред 50% и 118%. Това значи, че хората с най-ниски приходи доста постоянно прибягват до тегленото на бързи заеми или на някакви потребителски заеми, с цел да посрещнат своите неотложни потребности за лекуване ".

Анализаторите от Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ показват, че най-бедните 20% от популацията са изправени пред по-голям заплаха във връзка с Covid-19 по отношение на най-богатите 20%. Те не могат да се грижат пълноценно за здравето си и постоянно страдат от съпътстващи болести. Те са с по-ниско обучение, а от там и рискът да останат без работа е по-голям.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР