Пандемия, недостиг на работна ръка, липса и повишени цени на

...
Пандемия, недостиг на работна ръка, липса и повишени цени на
Коментари Харесай

На всеки час една от четири компании в България става обект на кибератака

Пандемия, дефицит на работна ръка, липса и нараснали цени на първични материали и съставни елементи — наподобява, че бизнесът няма потребност от повече проблеми. Но с наклонността за работа от у дома — въпреки и това надалеч да не е единствената причина — опасността от кибер офанзиви пораства непреклонно.

В България, където кибер заканите рядко са тематика на диалог, обстановката надалеч не е по-различна. Точно противоположното: в проучване измежду 12 страни от Европа, Близкия Изток и Африка страната ни се подрежда на нежеланото първо място по брой офанзиви против бизнеса. Общо 55,4 % от участвалите в изследването IT мениджъри споделят, че кибер офанзивите против компанията им идват всеки ден. Нещо повече, над 25 % засичат най-малко по една офанзива всеки час, показва отчет на водача в кибер отбраната Acronis.

Успешната офанзива не идва на ниска цена. Доклад на IBM Security и Ponemon Institute от 2021 година измежду 500 компании демонстрират, че приблизително вредите от пробив на осведомителните системи и кражбата на данни възлизат на зашеметяващите $4,24 млн. — най-високата сума от 17 години насам и растеж от 10 % по отношение на миналата година. Според Cyber Security Ventures 2021 година ще сложи безспорен връх — вредите от кибер закононарушенията ще възлязат на над $6 трлн. през 2021 година — двойно повече по отношение на 2015 година

Атаките са от ден на ден: през 2021 година се чака да има по една такава на всеки 11 секунди (при една на 40 секунди през 2016 г.). Така не е изненада, че 80 % от фирмите в проучването на CSV засичат растеж на офанзивите.
 Патрик Пулвърмюлер, CEO
Източник:

Патрик Пулвърмюлер, CEO

" Кибер офанзивата е най-лесният метод да откраднеш нещо ", уточни пред публицисти в европейската централна на Acronis в Шафхаузен, Швейцария основният изпълнителен шеф на компанията Патрик Пулвърмюлер.

" Пандемията форсира кибер закононарушенията, тяхната трудност и мащаб ", удостовери и Матю Бол, основен анализатор в Canalys. По данни на компанията 25 % от всички кибер произшествия през първото полугодие на 2021 година са от вида рансъмуеър офанзиви — троент растеж по отношение на същия интервал на предходната година.

Къде се крие най-голямата опасност?

" Най-слабата частица в сигурността остават хората ", безапелационен бе пред Money.bg Станислав Протасов, един от създателите на Acronis и президент по технологиите, който управлява интервенциите ѝ през днешния ден. Така фишингът — кражба на данни като потребителско име и пароли — остава най-голямата опасност, счита той. " Не мисля, че това ще се промени, тъй като даже и да обучавате регулярно чиновниците си, хората въпреки всичко вършат неточности. Дори и експертите по сигурността, които са наясно и имат знания по какъв начин работи всичко това - даже и те могат да сбъркат, тъй като сме просто хора, нали по този начин? ", показва Протасов.
 Снимка 554500
Станислав Протасов е измежду съоснователите на Acronis през 2001 година и сега управлява активността на компанията. Доктор по Компютърни науки в Московския физико-технически институт.

Автор е на над 100 поръчки за патент и държи правата върху над 40 патента. Получил е над 50 награди за софтуерна разработка, както и персонална хвалба от Бил Гейтс.

Числата са красноречиви: решенията на компанията за кибер отбрана са блокирали над 2,5 млн. фишинг адреса, изпратени до чиновници на компаниите, които употребяват услугите ѝ.

Данните от отчета на Acronis удостоверяват думите на Протасов: 57 % от IT мениджърите показват образованието на чиновниците и основаването на опция да работят отдалечено като най-голямо предизвикателство. Други 49 % сочат като такова обезпечаването на тяхната кибер сигурност като най-тежка задача.

Определено пандемията способства към провокациите. " Бизнесът на нашите сътрудници, които са снабдители на услуги, пораства. И считаме, че работата от у дома е една от аргументите за това. Изведнъж доста бизнеси — дребни, междинни и даже огромни — осъзнаха, че би трябвало да се грижат за [сигурността на] хоум офисите ", показва Протасов. " В същото време, от другата страна — тъмната страна — кибер нарушителите осъзнаха, че в този миг могат да стартират да нападат хоум офисите, вместо да се пробват да пробиват корпоративните отбрани, които са ръководени от хора с доста умения и с положително схващане за сигурност ", изяснява той.

Протасов даде и образец за вредите, които сходна фишинг офанзива може да донесе: в неотдавнашен случай цяла компания е спряла работа за две седмици. " Възстановяването от такава офанзива е въпрос на живот и гибел ", споделя той.

Откупи

Друга огромна опасност е рансъмуеърът. При този вид офанзива файловете на фирмите биват криптирани и работата ѝ се блокира — до момента в който тя не заплати откуп. Скорошен случай, който обиколи света, е с американската Colonial Pipeline, където имаше риск част от Съединени американски щати да остане без бензин. Този вид офанзиви ще костват общо $20 милиарда през 2021 година, 57 пъти повече по отношение на 2015 година Общият им брой пораства със 150 %.
 Снимка 554508
Източник:

По данни, представени от Протасов, междинният желан и заплатен откуп при рансъмуеър офанзива не е толкоз висок: към $100 хиляди " Но неотдавна имаше офанзива против MediaMarkt, един от най-големите немски търговци на дребно на електроника: в началото хакерите желаеха $240 млн. Вероятно ще смъкват доста тази сума, само че разноските за компанията след офанзивата са десетки, даже може би стотици милиони долари. И това не включва вредите, нанесени от невъзможността на компанията да работи, да вземем за пример ", уточни той.

Софтуер, който се пробва да ви убие

Растяща наклонност се вижда и при злонамерения програмен продукт, който " ще се прицели към хората или даже ще ги убие ". " Това е обвързвано с обстоятелството, че 5G обезпечава добра съгласуваност към всички IoT устройства. Така компютърът на колата ви също се трансформира в цел. И тогава има проблем — изключително в случай че сте в нея ", сподели Протасов.
 Автомобилите ще станат обект на офанзиви
Източник:

Автомобилите ще станат обект на офанзиви

Софтуер от познати източници не е равно на сигурен програмен продукт

Статистиката на Acronis демонстрира, че 70 % от дребния и междинния бизнес счита, че в случай че употребява програмен продукт единствено от доверени снабдители, да вземем за пример Microsoft и Гугъл, то те са в сигурност. " Това не е правилно ", безапелационен е Протасов. И добавя, че това подправено чувство за сигурност отваря голям риск от съплай чейн офанзиви. Скорошен образец за такава бе казусът със SolarWinds от края на 2020 година, когато бяха наранени към 18 хиляди организации.

Пазар с интензивен напредък и българска диря

Не е изненада, че пазарът на решения за кибер отбрана пораства стремглаво. Acronis, която е измежду огромните играчи в региона, пресмята, че размерът на пазара в тази област е общо $41 милиарда И предвижда напредък от 22 % приблизително през идващите години.

Макар че пазарът е мощно фрагментиран и няма състезател с повече от пет % дял, самата Acronis е измежду огромните имена. Тя регистрира над $200 млн. годишни доходи от услуги за кибер отбрана, а неотдавна получи оценка от $2,5 милиарда измежду поредна инвестиция от колоси като CVC Capital Partners.

Услугите ѝ се употребяват от 20 хиляди снабдители, като по този метод пазят 750 хиляди бизнес клиента. " Блокираме над 1 млн. офанзиви годишно, като не включвам дребни офанзиви като фишинг имейли и сходни ", сподели Протасов.
 Acronis реалокира офиса си в NV Tower
Acronis се мести в нов офис и ще утрои чиновниците си

Компанията има потребност от повече пространство поради плануваното увеличение на броя на чиновниците

В хайтек предложенията ѝ има голяма българска среда: развойният ѝ център се намира в София и тук работят няколкостотин души, като екипът пораства. Пред Money.bg от компанията показаха, че към досегашните над 300 души към този момент са се включили още 200, а задачата е техният брой през идващите година-две да доближи 1 000.

Насред необятния дефицит на фрагменти, компанията има и ясна тактика по какъв начин да успее да откри нови чиновници и да ги задържи. " Хората търсят добра отплата и кариерен път, само че най-важното е да се изправят пред провокации на работа. В нашата област парите постоянно са значими - каквото и да споделят хората. Но е значимо и какъв брой е забавна работата ви ", споделя Потасов. И в случай че това е по този начин, и заплатата е конкурентна, " тогава ще е доста мъчно да ви лишават чиновниците ", счита той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР