Пандемичните условия предизвикаха необходимостта от едно по-различно и креативно провеждане

...
Пандемичните условия предизвикаха необходимостта от едно по-различно и креативно провеждане
Коментари Харесай

“Фестивал на знанието” отваря врати в Тракийския университет


Пандемичните условия провокираха нуждата от едно по-различно и изобретателно осъществяване на кандидатстудентската акция в Тракийския университет. Поради тази причина " Денят на отворените порти ” прерастна във “Фестивал на знанието ”, който е на път да се трансформира в самобитна традиция за висшето образователно заведение в Стара Загора.

След неговото първо издание, което се организира през май предходната година на Форума на Ректората в Студентски град, този път осведомителните щандове бяха ситуирани по бул. “Цар Симеон Велики ”. Посетителите имаха опцията да се срещнат от близко с част от практическата активност на специалностите в другите факултети и структурни звена.

Една от главните цели на събитието си остава показване на опциите за продължение на образованието пред кандидат-студентите, които към момента не са взели дефинитивно решение в каква компетентност да изберат да се развиват. От своя страна Фестивалът е и добра опция студенти и преподаватели да се срещнат между тях, както и с дейностите на своите сътрудници отвън личните факултети и научни области.

Студентите от емблематичния за Тракийския университет Ветеринарномедицински факултет и техните преподаватели бяха подготвили показване на образователни модели, с които работят в първия в България „ Ветеринарен симулационен център “ от вида Clinical skills lab.

На осведомителния щанд на Медицинският факултет, който единствено преди няколко дни отпразнува своя 40-годишен празник, бяха показани разнообразни микроскопски препарати, както и макети на органи, а дружелюбни студенти разясняваха в елементи особеностите на образованието по медицина в Тракийския университет

На щанда на факултета-доайен в Тракийския университет, 100-годишния Аграрен факултет на Тракийския университет с изключение на с богат набор от осведомителни материали, участваха и разнообразни типове билки, растения и макети на селскостопански животни. Факултетът предлага образование по специалности свързани с отглеждане на животни, растениевъдство, екология. Някои от тях са към този момент добре познатите и одобрени като „ Зооинженерство “, „ Агрономство “ и „ Екология и запазване на околната страна “ и „ Аграрно инженерство “, а други са неповторими специалности за страната като „ Рибовъдство и аквакултура “ и „ Агрономство и етерично-маслени култури “.

Студентите на Педагогически факултет демонстрираха щафетни спортни игри, показаха танц с жестомимичен превод, изложиха свои красиви рисунки и предложиха на посетителите да се включат в разнообразни предизвикателства- писане върху пясък, изписване на глаголически знаци, изобразяване и оцветяване с разнообразни материали, както и проява компютърни умения. Педагогическият факултет предлага необятен набор от специалности като “Предучилищна педагогика ”, “Начална учебна педагогика ”, “Чуждоезиково образование с британски език ”, “Педагогика на образованието по изобразителното изкуство и графичен дизайн ”, “Педагогика на образованието по физическо образование ”, “Педагогика на образованието по информатика и осведомителни технологии ”, “Специална педагогика ” и “Социална педагогика ”. През последните години тези специалности са все по-търсени измежду кандидатстудентите, поради повишение на публичния авторитет на учителите и на въведените финансовите тласъци на национално равнище, свързани с педагогическите специалности.

Факултет „ Техника и технологии “ гр. Ямбол показаха специалностите: “Автотранспортна и земеделска техника ”, “Дизайн, технологии и мениджмънт на стилната промишленост ”, “Автоматика и компютърни системи ”, “Електротехника ”, “Индустриално инженерство ”, “Топло и газоснабдяване ”, “Технология на храните ” и нововъведената компетентност от тази образователна година „ Компютърни системи и връзки “. Най-новата магистърска стратегия е „ Топлоенергийни и екологични системи и технологии “. На щанда на Факултет „ Техника и технологии “ гр. Ямбол посетителите имаха опцията да опитват с разнообразни високотехнологични принадлежности и да изгледат видео презентация за активността на факултета.

На своя щанд представителите на Филиал Хасково предлагаха осъществяване на някои базови проучвания като премерване на кръвно налягане. Филиалът в Хасково предлага образование на здравни експерти по Кинезитерапия, Акушерство, както и на медицински сестри.

На щанда на Медицински лицей се демонстрираха особеностите на работата на медицинските лаборанти, рехабилитаторите, асистент фармацевти, медицински козметик, медицински оптик и ортопедичен механик. Последните две специалности са въведени от тази образователна година.

Фокусът при Стопанския факултет беше представянето двете професионални посоки в региона на стопанската система и на осведомителните технологии и компютърните системи. Специалностите, които се оферират в Стопанския факултет са “Бизнес стопанска система ”, “Регионална стопанска система и ръководство ”, “Местни финанси ”, “Информационни технологии в стопанската система и ръководството ", " Аграрна стопанска система и ръководство ", " Софтуерно инженерство " и " Информационни технологии ".

На щанда на ДИПКУ се демонстрират най-новите предмети, които са включени в квалификационните форми с учителите от страната. Демонстрирани бяха и най-актуални са STEM–технологии, Легодюкейшън, роботизирани играчки, както и компютърна лаборатория, с която могат да бъдат измервани разнообразни индикатори като температура, пулс, атмосферно налягане и мокрота на въздуха.

Свой щанд имаха и задграничните студенти, които се образоват най-вече в специалностите медицина и ветеринарна медицина, защото образованието по тези специалности се предлага и на британски език. Сред студентите Англоезично образование при МФ и ВMФ има представители на Англия, Индия, Пакистан, Ирландия и други От тази година те са съществена движеща мощ на новосформирания внушителен тим по крикет на Тракийски университет, който взе призовото 3-то място на провелия се в гр. София шампионат, отдаден на Европейската седмица на спорта. Освен някои от особеностите на своята просвета, задграничните студенти не пропуснаха опцията да срещнат посетителите и с триумфите на тима по крикет.

В ранния следобяд „ пейзажът “ се обогати с агънца, понита, теленце, които представляваха изключителна атракция за най-малките. Животни са отглеждани в Академичния софтуерен комплекс /АТК/ при Тракийски университет, който реализира научно-производствена активност, внедрява научни достижения, разработки и реализация на планове. Основната цел с производството на артикули в университета е обвързвана с практическата част на образованието на студентите от Аграрния и Ветеринарномедицинския факултет, които вземат участие в целия развой – от земята до трапезата. Сирене и кашкавал са първите артикули, които пусна Тракийски университет – Стара Загора след патентоване на марката, носеща името на висшето учебно заведение.

Партньорите на Тракийски университет – Спасителният център за диви животни „ Зелени Балкани “ участваха с техните неизменими приятели – птиците, с които всички имаха опция да си създадат атрактивни фотоси, както и да се срещнат в елементи с активността на “Зелени Балкани ”, обвързвана с лекуване, рехабилитация, размножаване и връщане в природата на редки и застрашени от изгубване диви животни, и екологично обучение.

От 18 ч. празника се измести в пространството пред община Стара Загора. Културната стратегия стартира с присъединяване на Студентски фолклорен отбор при Югозападен университет “Неофит Рилски ” с основен живописен началник проф. Николай Цветков и Фолкорна група “Песнопойки ” с началник доцент доктор Бинка Добрева. След тях на сцената излязоха студентките по ветеринарна медицина Екатерини Тартани и Хриса Факу, които сервираха музикален привет с “Новата гръцка музика ”. Програмата приключи с концерт на студентския рок състав „ Макрофагос “ с началник доктор Йордан Стоянов. Водещи на събитието бяха чаровните Ивана-Антония Гайдарова - студентка по ветеринарна медицина и Йованче Алексовски - студент по медицина в Тракийския университет. Свои приветствия насочиха Главният секретар на Тракийския университет доцент доктор Ани Златева, както и зам. кметът на община Стара Загора госпожа Милена Желева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР