Пандемичната ситуация сви капиталовите програми на общините. По-малкото приходи ограничиха

...
Пандемичната ситуация сви капиталовите програми на общините. По-малкото приходи ограничиха
Коментари Харесай

Общините растат с инвестиции

Пандемичната обстановка сви финансовите стратегии на общините. По-малкото доходи ограничиха опциите за развиване в мащабите, които се възнамеряваха. Но въпреки всичко има и такива, които и с външно финансиране съумяват да развиват и новаторски планове.

Разград

е измежду първите български общини, които внедряват водородно гориво за отопление на административна постройка. Инициативата е в осъществяване на Общинската стратегия за енергийна успеваемост, оповестяват от пресцентъра на локалната власт.

Така по този план от януари постройката на общинска администрация се отоплява комбинирано - с метан и с водородно-кислородна примес, която се създава посредством импулсна електролиза на вода. Инсталацията е създадена от българската компания „ Грийн Иновейшън “ООД. Тя е спечелила публичната поръчка за доставка, монтаж и въвеждане в употреба на система за произвеждане на водородно-кислородна примес по метода импулсна електролиза на вода за потребностите на постройката на Общинска администрация-Разград с планирана стойност 69 900 лева без Данък добавена стойност.

Системата разгражда водата на съставните й елементи – водород и О2, а полученото високоенергийно гориво се прибавя към горивния развой. За час системата употребява 4.5kWh електричество и 4 литра вода. Освен екологичния резултат, въвеждането й води и до понижаване на разноските за отопление: разходът за метан понижава с 30%, прецизират от общината. При сегашните цени на природния газ възвращаемостта на инвестицията е за един и половина отоплителни сезона.

Този актуален метод за възстановяване на енергийната успеваемост беше въведен за пръв път от български общини в публични здания през 2021 година. С него се понижават нездравословните излъчвания и се реализира енергийна успеваемост. Общинските начинания в Разград са в синхрон и задачите и концепциите на Европейския зелен пакт.

В тази посока са и ограниченията, които се ползват в 

община Враца.

Девет от общо тринадесетте нови електрически транспортни средства за “Тролейбусен превоз ” са доставени. Очакват се още четири електробуса, както и зарядни станции, оповестяват от локалната власт.

Превозните средства “Golden Dragon ” са с дължина 12 метра, с две двойни порти и 80 места /седящи и правостоящи/. Електробусите са оборудвани с най-модерната климатична и вентилационна система, с осведомителни табла и досегаемост за хора със специфични потребности. Превозните средства са снабдени и с безжична интернет мрежа и видеонаблюдение.

Обновяването на градския превоз във Враца става в границите на извоювания от общината план по Оперативна стратегия “Околна среда ”.

В

община Шумен

пък ще употребяват заем за ремонт на уличната мрежа. Кметът на Шумен Любомир Христов и шефът на районния офис на „ Търговска банка Д “ АД в града Сюлейман Бакиев към този момент са подписали контракта за заем. Местната власт ще поеме дълготраен общински дълг в размер на 20 000 000 лв. за осъществяване на рехабилитация на уличната мрежа в града и селата от общината. Средствата ще бъдат усвоявани поетапно, като 16 млн. лева от тях са планувани за улици и междублокови пространства в Шумен, а 4 млн. лева - за селата, прецизират от общината. Срокът за погасяване на заема е в границите на 10 години.

Предложението за заема беше гласувано на сесия на Общинския съвет през октомври предходната година. Водещ аршин при избора е бил офертата с най-нисък лихвен %. 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР