Паметта на едно от популярните имена във варненската журналистическа колегия

...
Паметта на едно от популярните имена във варненската журналистическа колегия
Коментари Харесай

Почитаме Албена Ангелова с премиера на книгата ѝ Кръв от глухарче утре във Варна

Паметта на едно от известните имена във варненската журналистическа гилдия - Албена Ангелова (Марашлиева), ще бъде почетена на следващия ден с премиера на книга с нейни стихотворения. На 28 април Албена щеше да навърши 50 години.

Тя ни напусна преди четири месеца и остави след себе си стихотворенията, които пишеше от години и мечтаеше да издаде.

Началото е от 19:00 в Клуб “Ментол ” на Крайбрежната алея във Варна.

“Мани я тая работа, че годините били единствено числа - споделяше Албена. - Те са неизпътуваните пътувания. Неизпетите ти песни. Всеки момент с децата, прахосан с други нелепости. Всяко нечуто и неказано " обичам те ". Всеки пропуснат диалог с татко… Изхвърлените скритом закуски от мама... Всеки пропуснат изгрев. ”
Приятели и сътрудници събират нейните стихове в книгата " Кръв от глухарче " и съумяват в последните дни на Албена да й покажат пилотния брой и да ѝ подарят момент на наслада. Сега желаят да споделят и с публиката в морския град вълнуващите стихове, които ще изненадат със храброст и мощ. Тази стихосбирка е била нейна фантазия, някои от стиховете са писани, когато е била единствено на 13 години.

Книгата е издадена от “НИРА Комюникейшънс ”, в публицистичния екип дружно с Надежда Алексиева се включиха Татяна Събева, Нина Локмаджиева и Александър Калудов, фотосите са на Красимир Тодоров.

Албена Ангелова е родена на 28 април 1973 във Варна. Възпитаник на ІV Езикова гимназия " Фредерик Жолио–Кюри ", приключва Варненския свободен университет “Черноризец Храбър ” със компетентност публицистика. Кариерата си на публицист стартира в Дарик радио. Работи в разнообразни медии, измежду които са вестник “Черно море ”, вестник “24 часа ”, занимава се и с политически ПР. Майка на две дъщери.

“Албена обичаше есенните листа, залезите, надарените поети - споделя нейната сътрудник и другарка Надежда Алексиева, основател за издаването на книгата. - Не можеше да живее без хубава музика, която постоянно я свързваше с нейния татко - известния в артистичните среди пианист Тодор Ангелов - Тошко Кашкавала. Самата тя пееше под негов съпровод в младите си години, а и по-късно излизаше пред микрофона и подхващаше изненадващо някой джаз стандарт, ей по този начин, без мотив. Бунтар, изследовател на завършения и пакости, мъчно можеше да устоиш на чара ѝ, елементарно човек се поддаваше на вдъхновението, което тя разпиляваше с цялостни шепи. Разпилени са дните ѝ, разхвърлени мислите, само че препускащи все натам, към безкрая. Вдъхновени бяха срещите с нея. Докосването ще остане незабравимо, морето няма да отмие следите в пясъка край Крапец... Идеален ден за лов на рибка бананка. Такъв беше животът на Албена. Нека в този момент стиховете й да стигнат до нас и открием и тази Албена. И да я пазим още дълго в сърцата си. ”

“Светът не би трябвало за мен да не помни ”, споделя Албена в собствен стих. Книгата й “Кръв от глухарче ” е заричане за незабрава.

Лятото умря на края на хълма.

Като спукан балон се сгърчи

последният августовски ден.

Свърши и финалната серия

на любовния филм.

Звездите избеляха от тъга

по топлите нощи.

И морето жално потръпна

за довиждане.
***

Като бодилче от шипка в петата

болят нелепите краища.

Уж препускаш още веднъж

нататък,

а е спукан на парадайса балонът ти.
Премиерата на книгата на Албена Ангелова " Кръв от глухарче " ще бъде на 28 април 2023 от 19:00 в Клуб “Ментол ” на Крайбрежната алея във Варна. Ще звучи обичаната музика на Албена, ще има стихове и мемоари в респект към нейния гений.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР