Паметниците на Червената армия, издигнати в Полша след 1945 г.,

...
Паметниците на Червената армия, издигнати в Полша след 1945 г.,
Коментари Харесай

Полша мести паметниците на Червената армия в ядрен бункер

Паметниците на Червената войска, издигнати в Полша след 1945 година, ще бъдат преместени в някогашен под земята склад за руски нуклеарни ракети, заяви Институтът за националната памет на Полша (ИНП), представен от Агенция Франс Прес.
 
Националистическото държавно управление на партията " Право и правдивост " реши преди година да отстрани всички знаци на руското владичество в Полша. ИНП, който беше претрупан предходната година със задачата да отстрани над 200 монументи, подписа съглашение с Музея на Студената война в Подборско, където те ще бъдат преместени.
 
Защо е определено Подборско? " Защото в Подборско през годините бяха складирани нуклеарни оръжия, които трябваше да унищожат демократичния свят ", изясни пред медиите Ярослав Шарек, шеф на ИНП. " Ние не можем да приемем прославянето на тоталитарната система, каквато беше руската комунистическа система ", добави той.
 
Директорът на музея в Подборско Александер Осташ съобщи, че " паметниците в възхвала на руските бойци ще се впишат съвършено в историческия роман ", предлаган от институцията. Паметниците ще бъдат изложени пред проектите за световна руска нуклеарна офанзива против Запада, което ще разреши на посетителите да създадат връзка сред градежа на паметниците с пресечен сърп и чук и проектите за тотална война от 70-те години.
 
Преместването на паметниците ще отнеме няколко години. То провокира гнева на Русия, чиито политически връзки с Полша към този момент са достигнали една от най-ниските си точки. Директорът на ИНП обаче увери, че не става дума за пренасяне на монументи, издигнати в гробищата. " Всички гробове на руски бойци, паднали по време на войната, ще продължат да бъдат защитавани от полската страна с най-голямо почитание ", акцентира той.
 
Подборско е един от трите склада за руски нуклеарни ракети, издигнати в Полша, само че е единствения, непокътнат недокоснат след отдръпването на Червената войска при рухването на комунизма през 1989 година Според шефа на музея това се дължи най-вече на разположения в него затвор.
 
С цел икономии някои неутрални елементи от паметниците може да останат на местата си. В полския град Шчечин на мястото на руските бойци може да бъде поставена скулптура на Дева Мария, оповестява Агенция Франс Прес.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР