Паметникът на граф Николай Игнатиев в центъра на Варна е

...
Паметникът на граф Николай Игнатиев в центъра на Варна е
Коментари Харесай

Паметникът на граф Игнатиев във Варна осъмна съборен на земята

Паметникът на граф Николай Игнатиев в центъра на Варна е бил съборен през нощта.

Бюстът е свален на земята от незнаен причинител, като няма изчезнали детайли - т.е. не става дума за опит за кражба, а за следващ митинг против съветските знаци в града.

От община Варна оповестяват, че паметникът ще бъде демонтиран и спретнат за предпазване, до момента в който бъдат отстранени повредите по него. След това ще бъде възобновен на мястото си.

Това не е първият случай на посягане против него след съветската военна инвазия в Украйна. През март и през декември 2023 година той беше заливан с бяла багра, а паметната плоча беше свалена и захвърлена.

Този път металните планки в основата на бюста са били изкривени и изкъртени с лост, а винтовете са скъсани.

" Община Варна приканва жителите да се въздържат от хулигански прояви и похищения върху паметниците на културното завещание във Варна и върху общинска благосъстоятелност, спирки на градския превоз, машини за продажба на билети, подлези и други Общината ще ускори контрола и видеонаблюдението за предварителна защита и разчита на жителите за взаимно запазване на собствеността ", се споделя в информацията на градската администрация.

Граф Игнатиев е бил дипломат на Русия в Османската империя от 60-те до края на 70-те години на 19 век, като е взел участие и в Руско-турската война. Наричан е " Руският княз на българите " и е основател на Санстефанския контракт, който по този начин и не е изпълнен.

Паметникът във Варна му е повдигнат приживе през 1906 година

Едва няколко десетилетия по-късно се появяват архивни документи, които демонстрират противоречивата му роля в българската освободителна идея, подчинена на първо място на налагането на съветските имперски ползи.

Негова телеграма от интервала на залавянето на Васил Левски и последвалото обесване на Апостола даже кара някои модерни историци да застъпват догадка, че Игнатиев може да има директно присъединяване в измяната и саботажа против българското революционно придвижване. Историкът Янко Гочев разгласява и други мемоари на Игнатиев, които демонстрират цинично отношение към българското население, описвано от дипломата като хора, които би трябвало да бъдат превърнати в " чинно оръдие на съветската политика ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР