Паметникът на Бузлуджа не може да бъде третиран като собственост

...
Паметникът на Бузлуджа не може да бъде третиран като собственост
Коментари Харесай

ГЕРБ се опънаха на социалистите за "Бузлуджа"

Паметникът на Бузлуджа не може да бъде третиран като благосъстоятелност на Българска социалистическа партия, единствено тъй като идеологията на тази партия до ден сегашен не се е трансформирала. Това съобщи националният представител от ГЕРБ Маноил Манев, който дружно с депутатите Борис Кърчев и Радостин Танев взе участие в Казанлък в полемика за бъдещето на монумента, написа news.bg. " Паметникът на Бузлуджа е на хората на България ", безапелационен бе Маноил Манев. Навремето той е построен с дарения, това е реалност, потвърден с документи. Не може да има две отзиви по въпроса, че той би трябвало да остане свободен за всеки, който желае да го посети ", счита Манев.

Според депутата от ГЕРБ е необичайно, като юридически проблем, една политическа партия да кандидатства за придобиването на дългогодишен веществен актив, защото става въпрос за обект, който коства извънредно доста средства.

От друга страна политическата партия е юридическо лице, което взема групови решения. " Ние до в този момент не сме видели и не сме чули Българска социалистическа партия да вземе групово решение на собствен конгрес за този политически или стопански акт ", разяснява Маноил Манев.

Според депутата Борис Кърчев е извънредно значимо паметникът да скъса един път вечно с идеологическата страна и да стане чисто архитектурен монумент на културата. Той би трябвало да е благосъстоятелност на страната или на община Казанлък, която неведнъж е заявявала своето предпочитание да го стопанисва, счита представителят.

Колегата му Радостин Танев поддържа настояването на кмета на Казанлък общината да стопанисва мемориала " Тук присъстващите, заставаме твърдо зад Община Казанлък и кмета Галина Стоянова, зад регионалния шеф Гергана Микова, с цел да можем ясно да представим пред Министерски съвет изразената позиция ", акцентира националният представител Радостин Танев. Според него паметникът притегля освен българи, само че и чужденци, включително е част и от хитови кино продукции ".

" В тази полемика се сплотяваме всички, че паметникът на Бузлуджа би трябвало да бъде консервиран, реставриран и социализиран ", безапелационна бе кметът на Казанлък Галина Стоянова.

" Ние като локална власт обаче държим да отбележим, че този монумент не сме го желали официално, по този начин както го направиха някои политически субекти. Знаем, че поредицата от представители на страната - всички регионални шефове до в този момент, в това число и госпожа Микова, са отправяли документално искане до Българска социалистическа партия като политическа партия да стопанисват паметника ".

Според кмета на Казанлък общината може да заявява, че ще се наеме и с тази самодейност стига да отговори на публичното предпочитание, а то, по думите й е паметникът да е народен, да се консервира и реставрира.

Форумът " Бузлуджа - вероятности и планове " бе проведен по самодейност на кмета на града Галина Стоянова. В него се включиха Областният шеф на Стара Загора Гергана Микова, народни представители от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Обединени патриоти, проектант Дора Иванова, ръководителят на Общински съвет - Казанлък Николай Златанов, както и общински съветници. Участие отхвърлиха всички депутати от Българска социалистическа партия от 27-ми Избирателен регион, както и представителите им в локалния парламент в Казанлък.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР