Паметен плакет от НЛРС Съюз на ловците и риболовците в

...
Паметен плакет от НЛРС Съюз на ловците и риболовците в
Коментари Харесай

110 г. чества Ловно-рибарското дружество в Свиленград

Паметен плакет от НЛРС „ Съюз на ловците и рибарите в България “ бе връчен на Ловно-рибарското сдружение в Свиленград във връзка 110-годишнината му, маркирана тържествено нощес. Председателят на националното управление инж. Васил Василев поздрави празнуващите с годишнината, като отличи по предложение на сдружението с почетни грамоти за запазване на традициите на националното ловно придвижване, ловците Георги Конопов, Христо Капитанов, Александър Миленков и Христо Ангелов.


Сред формалните посетители бяха и основният секретар на националната организация Даниел Тошков, ръководителят на Контролния съвет Стойчо Гергьовски, ръководителите на ловно-рибарските сдружения в Ямбол, Добрич, Любимец, Ивайловград, Харманли, Хасково и Димитровград.


Молебен за здраве отслужи отец Стефан, който освети ловните флагове. Днес сдружението сплотява 18 дружинки, които разполагат с 57 000 хка ловна повърхност и 3 водоема с обща повърхност близо 250 дка, 6 волиери- за фазан, яребица, кеклик, заек в Свиленград, Сива река, Момково, Младиново, Сладун и Левка, хижи край Пъстрогор и заслони край Сладун, Мезек и Райкова могила.

През последните години пораства броят на разселените птици, закупени и доотгледани със лични средства. Според пролетната таксация зайците са 2 619, като броят им е повишен със 199 спрямо 2022 година Основната причина са направените разселвания през последните години, като единствено през тази досега са 100 броя. Фазаните в ловния райн са 808, кеклиците - 287, елените - 56, сърните- 435 и глиганите- 134.

В поздравлението към сътрудниците си и гостите ръководителят на ЛРС-Свиленград Петър Вангелов уточни, че все още сдружението наброява 940 членове, като се води от правилото за запазване на природата и увеличение на дивечовите и рибните ресурси. Уверен съм, че тези обичаи ще бъдат непокътнати и доразвити от бъдещите генерации ловци и рибари. 110-годишнината ни дава още един мотив да възродим идеалите си, да си напомним българските обичаи в ловния и риболовния спорт и дано те ни покажат верния път към бъдещето. Да си пожелаем слука и все по-отговорна работа в общите ни каузи, сподели още той.

Организираното ловно придвижване в свиленградския край стартира с ловно-стрелческото сдружение „ Сокол “, учредено през 1913 година Днес първото знаме, ушито от зелен копринен плат, извезано в златисто, е скъп експонат в музейната колекция на НЛРС-СЛРБ в столицата, където се пази и най-старият ловджийски билет- на Харалампи Миленков. Основателите обособяват и първите ловни развъдници- край селата Дрипчево и Левка. Районът към Оряхово, Момково, Левка и Младиново става прочут, като „ Царството на тракийския кеклик “.

Още през 1918 година е издигнато първото ловно стрелбище край дигата в квартал Гебран и ловният надзорник Димитър Бозаджиев слага началото на битката с бракониерството. През 1938 година е първото разселване на изкуствено отгледани фазани по крайбрежията и островите на река Марица. На 14 май 1947 година ловното сдружение „ Сокол “ се слива с рибарското „ Сом “, с което се слага началото на ловно-рибарското придвижване в региона.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР