Пълният списък с кандидатите за президентския пост във Франция ще

...
Пълният списък с кандидатите за президентския пост във Франция ще
Коментари Харесай

Френските президентски избори: Кой ще предизвика Макрон

Пълният лист с претендентите за президентския пост във Франция ще бъде явен при започване на март, само че президентът Еманюел Макрон към този момент загрява за борбата, която може да му донесе втори мандат. Франция избира идващия си президент в гласоподаване в два тура на 10 и 24 април, което ще дефинира както курса на страната, по този начин и нейната основна роля в Европа през идващите пет години. След като Ангела Меркел слезе от канцлерската позиция, центристът Макрон се трансформира в най-отличаващия се водач в Европейски Съюз - покровител на по-големия " европейски суверенитет " и с ясното предпочитание да образува международния дневен ред.

Според социологическите изследвания той е любимецът за спечелването на вота и евентуално ще си обезпечи преизбиране през април. " Това ще е предизвикателство за критиците на неговия могъщ жанр на ръководство, който провокира офанзиви и отляво, и отдясно и смъкна рейтинга му до под 40% ", обобщава сп. Economist.
Противниците Льо Пен, Земур и Пекрес
С наближаването на изборите Макрон пробва да смекчи имиджа си. Още от първите му дни в Елисейския замък френските медии го нарекоха Юпитер - първият измежду боговете, защото рядко някой актуален френски водач е поемал президентските пълномощия по толкоз безапелационен метод. Сега обаче той пробва да покаже едно по-балансирано лъчение, тъй като досегашният облик се оказва по-скоро политическо задължение. По време на телевизионно изявление от предходната седмица Макрон съобщи: " Аз съм човек, който е много прочувствен, само че го крие. Аз съм човек, който е много хуманен. " По този мотив в. Le Monde написа, че президентът е опитал " алегорично да убие Юпитер ".

Според историка по френска политическа просвета Жап Гариг тактиката на президента е следната: " Той цели да покаже, че е един добър монарх, един хуманен монарх, само че с власт. Целта на неговите съперници е да покажат, че Макрон е един беззащитен монарх, който има монархически пълномощия, само че е некадърен да ги употребява. " Пред New York Times Гариг добавя, че това е огромният френски абсурд - хората непрекъснато търсят представителна народна власт, само че в същото време чакат всичко от своя монарх.
Реклама
Пред американското издание Брис Тантюрие, шеф на компанията за маркетингови изследвания Ipsos във Франция, твърди, че даже тези, които не са дали своят вот за Макрон, признават, че той има президентско лъчение: " То почива върху комбинация от персонификация, взимане на решения и един жанр, който е даже прекомерно ексцентричен за някои хора и стига до надменност. Но въпреки всичко буди удивление. "

Сега към короната на Макрон протягат ръка няколко претенденти. Има огромна възможност той да финишира отпред на първия тур на изборите, като социологическите изследвания му дават към 25% от вота, което е много пред главните му съперници от дясното и от крайнодясното. За място на балотажа против него се борят трима кандидати. Срещу един от тях - Марин льо Пен, Макрон се е изправял и преди - през 2017 година Нейното семейство се отъждествява с крайнодясното във Франция от десетилетия. Партията й, преименувана на " Национален общ брой ", през днешния ден е националистическа и евроскептична групировка с твърда линия против имиграцията. Това е третата кандидатпрезидентска акция, в която Льо Пен взе участие, и изследванията все още й дават към 17% на първи тур. Но тя към този момент не може да претендира, че крайнодесният избор е единствено за нея, поради мощния напън от съперника й Ерик Земур. Част от екипа й мина към неговата акция.

Земур е построил кариера, позиционирайки се против " политически правилния консенсус ", обещавайки да " избави Франция " от имигрантите и исляма и мечтаейки да сплоти обичайна десница с крайната десница. Той има присъди поради приложимост на тирада на омразата и причина към расово принуждение, само че се издигна в социологическите изследвания, даже преди да е оповестил кандидатурата си, защото се счита, че предлага по-твърд шовинизъм от този на Льо Пен. " Земур се показва добре до момента - с към 15% на първи тур съгласно проучванията, само че може по-скоро да попречи на стремежите на Льо Пен да доближи до балотажа, вместо да се класира той там ", предвижда разбор на Военновъздушни сили.

Когато дясната партия " Републиканците " избра Валери Пекрес за собствен претендент за президент, тя бързо се изкачи нагоре в изследванията до степен, в която бе възприемана за главната пречка пред успеха на Макрон. Сега обаче упованията са, че ще получи 14% на първия тур. Пекрес е стопански демократична и културно консервативна. Тя съумя да навлезе в част от центристката територия на сегашния президент, като в същото време зае твърда позиция по обичайно десни тематики като имиграцията, интеграция и исляма. Това накара някои нейни сътрудници да я обвинят, че е отишла прекомерно надясно.
В началото консервативната Валери Пекрес бе възприемана за главната пречка пред успеха на Макрон, само че в този момент инерцията й спадна Източник: Reuters Реклама Какво ще стане на балотажа
Социологически изследвания, оповестени в Politico, демонстрират няколко разновидността. В случай че до втория тур доближат Макрон и Льо Пен, прогнозите са, че при повторението на този сюжет, който към този момент се случи през 2017 година, в този момент ще има доста по-близки резултати. Тогава центристът победи крайнодесния си конкурент с 66% на 34%. Но по това време беше ново лице, до момента в който в този момент се чака да завоюва с 56% на 44%.

Точно същият резултат се предвижда и при балотаж сред Макрон и Пекрес - 56% на 44%. През 2017 година президентът съумя да " открадне " гласове и от център-дясното, и от център-лявото. Но в този момент първата група се припокрива с консервативния електорат на Пекрес. В резултат на Макрон ще се наложи да активизира в допълнение лявоцентристкия избор.

Ако на втори тур се изправят Макрон и Земур, се чака резултат 63% на 37%, защото крайнодесният конкурент мъчно ще притегли гласове отвън своята по-тясна националистическа база. Докато дясноцентристката поддръжка най-вероятно ще се насочи към досегашния държавен глава.

Все отново доста неща могат да се трансформират до април, изключително когато 47% от гласоподавателите споделят, че към момента не са решили за кого да гласоподават, а 30% показват, че са трансформирали своя избор през последните два месеца. Освен това нерядко по време на френските предизборни акции са се случвали непредвидени събития, които са оказвали значително въздействие върху резултата.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Отбрана 2 Свят 3 Икономика 1 Отбрана 2 Политика 3 Войната в Украйна 1 Отбрана 2 Коментари и разбори 3 Лица Реклама Кандидатът влявоКрайнолевият деец Жан-Люк Меленшон нападна президентския пост за трети път и със своите планирани 11% на първия тур е най-силният кандидат вляво. Той е огромен критик на икономическите политики на Макрон и поддържа митингите на така наречен жълти жилетки. Две неща могат да му донесат дивиденти в акцията - неприятните резултати на другите леви претенденти и фактът, че и преди е записал напредък в социологическите изследвания на късен стадий. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР